27 / 04 / 2024

Media Saturn Grup, Türkiye'de 16 mağaza açtı!

Media Saturn Grup, Türkiye'de 16 mağaza açtı!

Media Saturn Grubu'nun Türkiye'de 16 mağaza açtığı ve 1300 yeni istihdam olanağı yarattığı belirtildi



Avrupa'nın perakende satış şirketlerinden Alman Metro Group A.Ş bünyesinde yer alan elektronik mağazalar zinciri Media Markt ve Saturn'un 2009 yılı Türkiye mali cirosu 212 milyon avro olarak açıklandı.

Media Markt ve Saturn mağazaları Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Nuri Topatan, Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada 2008'deki 123 milyon avro değerindeki cirolarına oranla, 2009 yılında elde edilen 212 milyon avro ciro ile yüzde 100 artış gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Media Saturn Grubu'nun tüm dünyada gerçekleştirdiği toplam cironun ise 19,7 milyar avro olduğu bildiren Topatan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Media Markt ve Saturn mağazaları olarak, 2009 yılı ciro hedefine, ekonomik krize rağmen yıl bitmeden ulaştık. Türkiye'deki 16 mağazamızın elde ettiği toplam 212 milyon avro ciro, 2008 yılı ciro verilerine oranla yüzde 100 artış gösterdiğimizin kanıtıdır."

Türkiye pazarına 2007'de Media Markt ve 2009'da Saturn mağazaları ile giriş yaptıklarını anımsatan Topatan, mağazalarının 2,5 yıl gibi çok kısa bir sürede büyümenin ötesinde "devleştiğini" vurguladı.

Dünya genelindeki diğer Media Markt ve Saturn mağazaları arasında, Türkiye mağazaları ile en hızlı büyüyen olmayı devam ettireceklerini belirten Topatan, "Türk tüketicisi, mağazalarımızı bu denli sahiplendiyse, yaptığımız ilkler, kaliteli hizmet ve dürüst mağazacılık anlayışımız sayesinde müşterilerimizin algısında farklılaşmışız demektir" şeklinde konuştu.

Topatan, rakamların ticari varlığın en temel göstergesi olduğunu dile getirerek, "Ancak şunu da unutmamak gerekir ki perakendede asıl şov mağazacılıktır. Mağazalarınıza, çalışanınıza ve ürün çeşitliliğine yaptığınız yatırımdır" diye konuştu.

Media Markt ve Saturn mağazalarındaki ürün çeşitliliğine ve çalışan kadrosuna dikkati çeken Nuri Topatan, global ekonomi için son derece zorlu geçen bu yıllarda, Media Saturn Grubu'nun Türkiye'de 16 mağaza açtığını ve 1300 yeni istihdam olanağı yarattığını belirtti.

Topatan, bu mağazaların her birinin 4 - 9 bin metre kare arasında olduğunu ve herbir mağazada ortalama 50 bin çeşit ürün yer aldığını kaydetti.

Geçen sene Aralık ayının ilk 15 gününde açtıkları 3 mağaza ile raflara 150 bin adet ürün yerleştirdiklerini anlatan Topatan, Media Markt ve Saturn mağazalarının perakendecilik yaklaşımı ile rakiplerinden farklılaştığını ifade etti.

-"TÜRKİYE'DE TEKNOLOJİ, MAĞAZALARIMIZ SAYESİNDE ULAŞILABİLİR
OLMUŞTUR"-
Avrupa'nın yanı sıra Türkiye'de de müşterilerin Media Markt ve Saturn mağazalarına bakmadan satın alma kararı vermediklerini ifade eden Topatan, mağazalarının en büyük farkının müşterilere sundukları en düşük fiyat avantajı olduğunu söyledi.

Topatan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Teknoloji tüketicisi, Media Markt ve Saturn mağazalarına bakmadan, ürünleri kıyaslamadan ürün satın almıyor. 3 yıl gibi kısa bir sürede, tüketicilerimizin algısında bu konuma geldiysek, teknoloji pazarının dengelerini biz değiştirmişiz demektir. Yıllardır, fiyatlarıyla tüketiciler için ulaşılmaz gibi görünen pek çok teknolojik ürün, Media Markt ve Saturn mağazalarının uyguladığı 'en düşük fiyat kanunu' ile ulaşılabilir oldu. Türkiye'de teknoloji, mağazalarımız sayesinde ulaşılabilir olmuştur. Örneğin LCD televizyon, tüketicilerimiz için artık bir hayal olmaktan çıktı."

2010 yılının ilk çeyreğinde, Media Saturn Grup olarak mağaza açma performanslarında düşüş yaşadıklarını dile getiren Nuri Topatan, 2009 krizinde daralma yaşayan sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini, bu sektörün yüzde 16 daraldığını aktardı.

Topatan, özellikle AVM inşaatlarının söz verilen tarihlerde tamamlanamadığını, Türkiye'nin dört bir yanında yaptıkları anlaşmaların, bu durgunluk sebebiyle beklemeye alındığını kaydetti.

Media Markt ve Saturn'un kardeş kuruluşlar olmasına rağmen bağımsız hareket ettiklerini vurgulayan Nuri Topatan, Media Markt'ın sıradışı ve dinamik, Saturn'un ise sessiz ve derinden ilerlediğini, ancak her iki markanın da Türkiye'de teknolojiseverler tarafından dört elle kucaklandığını söyledi.

Media Markt ve Saturn mağazaları Türkiye CEO'su Nuri Topatan, toplam 16 mağazada 1300 çalışan ile 105 bin metrekare satış alanında teknolojiseverlere hizmet verdiklerini ifade ederek, "Özellikle 2009 son çeyreğinde ardı ardına açtığımız mağazalarımızdan güç alarak söyleyebilirim ki hedefimiz, büyümemizi sürdürerek tüketici elektroniği sektöründe pazar lideri olmaktır" dedi.

-SORULAR-
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Nuri Topatan, "AVM'lerin saat 22.00 yerine saat 18.00 gibi kapatılmasını öngören kanun çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine "Saygı duyuyoruz. Biz bu anlamda çalışanlarımıza sahip çıkıyoruz. Çalışanların da özel hayatı var. Erken kapatılması halinde onlar da daha erken çıkacak, bu onları daha mutlu edecek ve böylece verimlilikleri de olumlu yönde etkilenecek" dedi.

Türkiye'de alışveriş merkezleri geç kapandığı için insanların da alışverişe günün geç saatlerinde çıkmayı tercih ettiklerini anlatan Topatan, erken saatte kapatılması şeklinde düzenleme yapılması halinde insanların da bu alışkanlıklarını değiştireceklerini kaydetti.

"Media Markt'ın franchise vermesi söz konusu olacak mı?" sorusunu da Topatan, "Franchise vermeyeceğiz. Öyle bir konseptimiz, anlayışımız yok. Markamızı kendimiz koruyacağız" diye yanıtladı.
AA


Geri Dön