25 / 04 / 2024

Mega projeler 2016'ya damga vurdu!

Mega projeler 2016'ya damga vurdu!

Başta FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki tüm olumsuzluklara rağmen bu yılın son altı ayında Türkiye, birçok mega yatırımı vatandaşların hizmetine sundu




Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başını çektiği Türkiye'yi çökertme operasyonları 2016 yılının ikinci yarısında da hükümetin vaad ettiği mega projeleri vatandaşın hizmetine sokmasına engel olmadı. Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen çok sayıda dev projeyi ve ekonomiyi topyekun ayağa kaldırma projelerini bir bir hayata geçirdi. “Ekonomik Müjdeler Paketi”, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi”, “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” kararları ve “Süper Teşvik” uygulamasıyla birçok sektörün önünün açılması hedeflendi.

TL'YE DEV DESTEK KAMPANYASI

Yılın ikinci yarısında Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırması beklentisi ve küresel gelişmelerin etkisiyle yükselişe geçen dolar kuru, ABD Başkanlığına Donald Trump'ın seçilmesiyle art arda rekorlar kırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası doların ateşini düşürmeye yönelik çeşitli kararlar alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türk lirasına destek çağrısı yaptı. Erdoğan'ın çağrısı üzerine kamu ve özel sektör harekete geçti, dolar hesapları Türk lirasına dönüştürüldü. Kamu ihalelerinin Türk lirasıyla yapılması kararı alınırken, vatandaşlar da ellerindeki dövizleri Türk lirasına çevirerek kampanyaya destek verdi.


Devlet ve vatandaşın “barışması” olarak da yorumlanan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemesi de söz konusu dönemde hayata geçirildi. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığınca 77,6 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumunca 34,3 milyar lira olmak üzere, 111,9 milyar liralık borç yapılandırıldı. Bu yıl hayata geçirilen ulaştırma projeleriyle ise Avrupa ve Anadolu yakaları 5'nci kez birleşti. Dünyanın en genişi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Deniz altından karayoluyla iki yakayı birleştiren Avrasya Tüneli, Marmaray'ın ardından açıldı. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'de hizmete giren bir başka dev proje oldu. GÖKTÜRK-1 uydusu da uzaya fırlatıldı. 



Yeni Şafak



Geri Dön