24 / 04 / 2024

MEGSİS nasıl kullanılır?

MEGSİS nasıl kullanılır?

MEGSİS uygulaması ile, vatandaşlar artık internet üzerinden, ister evinden ister cep telefonundan kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görebiliyor. Peki MEGSİS nasıl kullanılır?



MEGSİS nasıl kullanılır?

MEGSİS uygulaması ile, vatandaşlar artık internet üzerinden, ister evinden ister cep telefonundan kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görebiliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, www.tkgm.gov.tr adresinden "parsel sorgulama" linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. 

Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor. Parsel sorgulama ekranı herkese açık bir uygulama olup parselin yerini görsel olarak göstererek vatandaşın, evinde oturduğu yerden parsel hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor.


MEGSİS uygulaması nasıl kullanılır?

Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS)

MEGSİS, sayısal olarak kadastro müdürlüklerinin yerel bilgisayarlarında yer alan .cad tabanlı verilerin merkezi bir sistem üzerinde toplanarak tapu bilgileri ile eşleştirilmesi ve bu bilgilere ihtiyaç duyan paydaş kurum, kuruluş ve belediyeler ile uluslararası standartlarda harita servisleri ile paylaşılması, e-Devlet kapısı üzerinden vatandaşlara sunulması amacıyla Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından projelendirilerek kurum imkanları ile hazırlanmış açık kaynaklı bir uygulamadır.


Bilgi sistemi

Şekil 4: İlişkilendirilmiş Bilgi Sistemi

Sistem Mimarisi


Şekil 5: Sistem Mimarisi

MEGSİS kapsamında oluşturulan sistem mimarisi Şekil 5’te detaylı bir şekilde görülmektedir. Bu kapsamda veri tabanı olarak PostgreSQL +PostGIS, coğrafi sunucu olarak GeoServer kullanılmıştır.


Proje yönetimi ve sorumluluğu TKGM ekibinde olmak üzere TKGM ve TÜRKSAT A.Ş. çalışanlarından ortak bir çalışma grubu oluşturulmuş ve kurumsal otomasyon altyapısı da göz önüne alınarak, bu ekip tarafından servis tabanlı ve Microsoft .NET Framework 4.0 - Silverlight 5.0 üzerinde C# dilinde uygulama geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir.


MEGSİS kapsamında yapılan 3 ana başlık altında toplanmaktadır.

i.Web tabanlı uygulama yazılımı,

ii.Uluslararası standartlarda harita servisleri,

iii.E-Devlet harita servisleri.


i) Web tabanlı uygulama yazılımı, uygulamanın farklı düzeylerde ve ihtiyaçlarda kullanımını sağlayan ve yöneten kimliklendirme/yetkilendirme çatısı altında, iç ve dış kullanıcıların sisteme veri girişi, veri indirme, tapu verileri ile entegrasyon işlemleri ve sorgulamaları, yapılan işlerin kontrol ve takibini içeren modüllerden oluşmaktadır.

Web Tabanlı Uygulama Yazılımı

Şekil 4: Web Tabanlı Uygulama Yazılımı

Bu kapsamda;

•Tapu ve kadastro verilerinin karşılık olarak kontrol edilmesi,

•Öznitelik bilgilerinin toplanması,

•ITRF96 koordinat sisteminde bütünlenmesi ve sunulması,

•Hava görüntüleri (ortofoto ve googlemaps) kullanılarak doğrulanması,

•Kontrol sorgulamaları ile veri kalitesinin artırılması,

•Verilerin güncel olarak tutulması sağlanmaktadır.


ii) Uluslararası standartlarda harita servisleri, MEGSİS kapsamında toplanan kadastro verilerinin protokoller kapsamında talep eden kurum, kuruluş ve belediyeler ile Open Geospatial Consortium (OGC) ve DPT Bilgi Toplumu Dairesi tarafından üretilmiş olan Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberinde belirlenen standartlara uygunluğu açık kaynak ve ticari ürünler ile test edilmiş bir şekilde, paylaşımı sağlanmaktadır.


Harita servisleri

Şekil 4: Uluslararası standartlarda harita servisleri

Tablo 1’de görüldüğü şekilde 20 kurum, kuruluş ve belediye ile kadastro bilgileri harita servisleri aracılığı ile paylaşılmaktadır. Aylık olarak ortalama servis talep (request) sayıları ve sistem kesintileri veya teknik sorunlarda da dâhil olmak üzere butaleplerin sonuçlandırma oranı yaklaşık %95 düzeyindedir. Hizmet sunum kalitesinin artırılması amacıyla donanım ve altyapı güçlendirme çalışmaları için 2013 yılı ikinci yarısında TKMP kapsamında karşılanmak üzere gerekliçalışmalar yapılmıştır.


Tablo 1: Kadastro Harita Servisleri Aylık Ortalama İstatistiği

Servis Tipi

Cevaplanan Talep Sayısı

Cevaplanamayan Talep Sayısı

Toplam Talep Sayısı

Başarı Oranı

WMS

(Web Map Services)

727.503

14.869

742.372

98.00%

WFS

(Web Feature Services)

3.274.579

192.706

3.467.285

94,44 %

TOPLAM

4.002.082

207.575

4.209.657

95.07 %


(Cevaplanamayan talep sayısı içerisine sistemden kaynaklanan kesintiler dâhil edilmiştir.)


iii) E-Devlet harita servisleri, toplanan verilerin vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-Devlet kapısından sunumu yapılmaktadır. Bu servisler www.turkiye.gov.tr adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi servis olma özelliğini de taşımaktadır.


Devlet Harita Servisleri

Şekil 4: E-Devlet Harita Servisleri

Tablo 2’de de görüldüğü üzere E-Devlet kapısı uygulamaları içerisinde en çok kullanım bakımdan 6. sırada yer alan taşınmaz bilgilerinin sorgulanması uygulaması ile aylık olarak ortalama 700 bin talep (request) gelmektedir. Bu taleplerin sistem kesintileri veya teknik sorunlarda da dâhil olmak üzeresonuçlandırma oranı yaklaşık %99 düzeyindedir.


Tablo 2: E-Devlet Harita Servisleri Aylık Ortalama İstatistiği

Cevaplanan Talep Sayısı

Cevaplanamayan Talep Sayısı

Toplam Talep Sayısı

Başarı Oranı

E-Devlet (Vatandaş)

694.568

4.432

699.000

99,37 %

(Cevaplanamayan talep sayısı içerisine sistemden kaynaklanan kesintiler dâhil edilmiştir.)


1.3.1. Mevcut Durum

Mevcut durum

Şekil 4: Mevcut Durum – 30.04.2013

2011 yılının Ağustos ayında 1. Fazı başlatılan ve Şubat 2013 itibari ile 2.Faz olarak kadastro otomasyon altyapısının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflenen Mekânsal Gayrimenkul Sistemi ile yaklaşık 52 milyon kadastro parselinin sisteme yüklenmesi sağlanmıştır.


Veri girişleri yapılan kadastro bilgilerinden yaklaşık 50 milyon parselin tapu verileri ile uyumlaştırılması yapılmış ve kadastro müdürlükleri tarafından iyileştirme, güncelleme ve kesinleştirme çalışmaları sürdürülmektedir.


1.4. Sonuç

Bu çalışma ile görülen, bilişim projeleri için yeterli ve gerekli olduğu kadar kaynak kullanımına gidilmesi, kurumsal birikimin oluşturulması, gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi kamu alanlarında kalifiye personel istihdamı ile açık kaynak uygulamaların denenmesi ve kullanımı Türkiye gibi teknolojik alanda gelişime ihtiyaç duyan bir ülke için hayati önem taşımaktadır.


TKGM tarafından ulusal düzeyde üretilen mekânsal verilerin merkezi bir yapıda ilişkisel olarak tutulması ve bu bilgilerin mekâna bağlı tüm bilgi sistemleri için sunulması, INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community) ve TUCBS (Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi) tarafından EK-1’de tanımlanan kadastro veri setinin bir an önce oluşturulması ve başta kent bilgi sistemleri gibi uygulamalar olmak üzere tüm çalışmalara hız sağlayacaktır.


MEGSİS ile yukarıda belirtilen hedefler doğrultusunda yapılan ve yapılacak çalışmaları gerçekleştirmek ve bu çalışmalara katkı sağlamak TKGM için de çok önemli bir deneyim sağlamaktadır.



Mekansal gayrimenkul sistemi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön