27 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fek yazısı nasıl alınır?

Gayrimenkul almanın zorunlu aşaması olan konut kredisinin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor.Bunun için bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. Peki, ipotek fek yazısı nasıl alınır?



İpotek fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fek yazısı alabilmek için bankaya olan kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. Borcun kapatılmasından sonra ipotek fek yazısı alınabiliyor. 


İpotek fek yazısı kredinin kullanıldığı banka tarafından hazırlanıyor.  İpotek fek yazısı ile taşınmaz üzerinde ki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. 


Mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyor. 


Bankadan talep edilen ipotek fekki yazısı  Tapu Sicil Müdürlüğüne gittiğinizde tapunuzun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemenizi isteyebiliyor. 


Fek yazısı ücreti ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön