28 / 03 / 2024

İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?

İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?

Evini konut kredisi kullanarak alanların merak ettiği konulardan biri de fek yazısı oluyor. Peki, İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler? İşte tüm detaylar...



Konut kredisi kullanarak ev satın aldığınız takdirde kredinin vadesi bitene kadar gayrimenkul, banka tarafından ipotek altına alınıyor. Bu uygulama, konut kredisi kullanan kişinin borcunu ödeyememesi durumuna karşı bankanın aldığı bir tedbir olarak karşımıza çıkıyor. 

Kredi ile gayrimenkul satın alan kişi bankaya olan tüm borçlarını ödediği takdirde gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Ancak ipoteğin kaldırılabilmesi için öncelikli olarak bankanın ipotek fek yazısı hazırlaması gerekiyor.  

İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?
 
Fek yazısının alınması için öncelikle bankaya dilekçe verilmesi gerekiyor. Dilekçe alındıktan sonra bankalardan alınan fek yazısının noterde onaylatılması da gerekli oluyor. Ardından fek yazısının en geç 1 sene içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğü’nde işletilmesi gerekiyor. İpotek fek edildikten sonra konut kredisi ile alınmış olan gayrimenkulün üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor.

Fek yazısı, evini konut kredisi kullanarak almış olan kişilerin var olan tüm borçlarını ödemesinin ardından bankalardan alınıyor. Konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını belgeleyen ve bankalar tarafından verilmekte olan fek yazısının alınabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Peki, ipotek fekki için gerekli belgeler neler?


Geri Dön