19 / 03 / 2024

İpotek fek yazısı ücreti geri alınır mı?

İpotek fek yazısı ücreti geri alınır mı?

Halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesine ipotek deniyor. Konut üzerindeki ipotek kredinin ödenmesi ile kaldırılıyor. Peki, ipotek fek yazısı ücreti geri alınır mı?



İpotek fek yazısı ücreti geri alınır mı?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak tanımlanıyor.


Konut sahibi olmak isteyipte elinde yeterli nakit parası olmayan kimseler, bankalardan konut kredisi kullanıyor. Kredi kullanım sürecinde, banka evin tapusuna ipotek koyuyor.


Kredini ödenemesi bitene kadar ev bankanın oluyor.  Bankaya olan kredi borcunun ödenmesi halinde ipotek kaldırılarak ev şahıs adına tescil ediliyor. Bunun için de fek yazısı gerekli oluyor.


İpotek fek yazısı,kredi kullanılarak alınan bir konutun borcunun tamamının ödenmesinden sonra banka tarafından hazırlanan resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge ile konut üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor. 


Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. Peki, ipotek fek yazısı ücreti geri alınır mı?


İpotek fek ücreti itiraz dilekçesi örneği;


İHTARNAME


MUHATAP: [Bankanın ismi].AŞ BAŞ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ



KEŞİDECİ: [Krediyi kullanan kişinin Adı Soyadı] [ADRESİ]


KONU: ipotekli taşınmazlar üzerindeki ipotek şerhinin ücret alınmadan kaldırılması istemidir.


BANKANIZ [Şehir]/[Şube] ŞUBESİ ................. NUMARALI MÜŞTERİSİYİM.ŞUBENİZE KONUT KREDİSİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNUP .......................... NOLU SÖZLEŞME İLE KREDİ ALDIM.AYRICA BU KREDİNİN TEMİNATINI TEŞKİL ETMEK ÜZERE ADIMA KAYITLI [............ İLİ 4.BÖLGE 16, I, IV PAFTA, 60 ADA, 2 PARSELDE] (burada siz kendi tapunuzdaki bilgileri gireceksiniz) KAYITLI TAŞINMAZ ÜZERİNDE BANKANIZ LEHİNE İPOTEK TESİS EDİLMİŞTİR.


KULLANDIĞIM KREDİNİN TAKSİTLERİ GÜNÜ GÜNÜNE ÖDENMİŞ EN KÜÇÜK BİR GECİKME DAHİ OLMAMIŞTIR.BU HUSUS KAYITLARINIZ İNCELENDİĞİNDE AÇIKÇA ORTAYA ÇIKACAKTIR.


GÜVENİLİR VE DÜRÜST BİR MÜŞTERİNİZ OLARAK KREDİ TAKSİTLERİMİ BİTİRDİKTEN SONRA İPOTEK TESİS EDİLEN TAŞINMAZIMIZIN ÜZERİNDEKİ BANKANIZ LEHİNE İPOTEKLİDİR KAYDININ KALDIRILMASI İÇİN KREDİ KULLANDIĞIM ........... ŞUBESİNE BAŞVURDUM.


ŞUBENİZDEN ALDIĞIM YANIT TAPU KAYDINDAKİ ŞERHİN KALDIRILMASI İÇİN AVUKATLARINIZIN YETKİLİ OLDUĞU VE .....TL ÖDEMEM GEREKTİĞİ ŞEKLİNDE OLDU.


KREDİLİ MÜŞTERİNİZ OLARAK SORUMLULUĞUMU EKSİKSİZ YERİNE GETİRDİKTEN SONRA TAŞINMAZLARIMIN ÜZERİNDEKİ İPOTEK ŞERHLERİNİN KALDIRILMASINI İSTEMEM EN DOĞAL HAKKIMDIR.


KALDI Kİ, GEREK TAPU DAİRELERİ, GEREKSE HUKUKÇULARDAN ALDIĞIM BİLGİ VE TÜM MEVZUATA GÖRE İPOTEK KALDIRMA İŞLEMİ İÇİN BANKANIZ VEKİLLERİNE HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDEMEK ZORUNLULUĞU ALTINDA DEĞİLİM, ZİRA İPOTEK KALDIRMA İŞLEMİ TARAFINIZIN YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU BİR İŞLEMKEN BU ŞEKİLDE MÜŞTERİLERİNİZİ MAĞDUR ETMENİZ HAKSIZ VE HUKUKA AYKIDIR.


SONUÇ VE İSTEM


GENEL MÜDÜRLÜK VE ŞUBE NEZDİNDE DOSYAMDA MEVCUT, TEMNİNAT OLARAK VERİLEN TAŞINMAZIM ÜZERİNDEKİ İPOTEK ŞERHİNİN İŞ BU İHTARNAME TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 3 GÜN İÇİNDE KALDIRILMASINI AKSİ TAKDİRDE YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIMI İHTAREN BİLİDİRİRİM.


[İsim Soyisim]

İMZA



Gayrimenkul ipotek sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön