23 / 04 / 2024

Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği daire müze oluyor

Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği daire müze oluyor

İstiklal Marşı şairi Mehmet ܂kif Ersoy'un vefat ettiği İstanbul Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın iki dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıyor



Bakanlık, 'Mehmet ܂kif Yılı'nda şairin içinde vefat ettiği daire ile yanındaki daireyi kamulaştırarak birleştirecek. Birleştirilen daireler, 'Mehmet ܂kif Anı Evi' olarak yeniden düzenlenecek. Ömrünün son anlarını burada geçiren Mehmet ܂kif'in anısına iki daire, şairin eserleri ve özel eşyaları ile donatılacak. Mehmet ܂kif'i daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler, bu tarihÜ® mekanı gezebilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Mısır Apartmanı'ndaki dairelerin kamu bedelinin tespitinin önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceğini açıkladı. Bedel tespitinin ardından da tefriş ve tanzim için çalışmalar başlatılacak.

Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa tarafından 1905 yılında yaptırılan Mısır Apartmanı, İstanbul'un Osmanlı döneminde inşa edilen ilk betonarme binalarından. Bir asrı aşan tarihinde pek çok tanınmış isme ev sahipliği yapan apartman, Mehmet ܂kif Ersoy'u da ömrünün son günlerinde ağırladı. ܂kif, 16 Haziran 1936'da 10 yıl kaldığı Mısır'dan İstanbul'a dönüşünde Mısır Apartmanı'nda o dönemde Abbas Halim Paşa'ya ait olan bir daireye yerleştirildi. Mısır'dan hasta olarak memleketine dönen ܂kif, 27 Aralık 1936 Pazar günü akşamı saat 19.45'te burada dünyaya veda etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ܂kif'in vefatının 90., İstiklal Marşı'nın yazılışının 75. yılı dolayısıyla 'Mehmet ܂kif Yılı' olarak kabul edilen 2011 yılı için özel bir logo da tasarladı. Bakanlık tüm resmi yazışmalarında bu logoyu yıl boyunca kullanacak. Bakanlık ayrıca logonun dağıtımını da yaparak, sivil toplum örgütleri ile diğer kamu ve kurumlarının bu logoyu kullanması için duyuruda bulundu.
Aslıhan Aydın/Zaman


Geri Dön