19 / 04 / 2024

Mehmet Canıtatlı: En gözde yatırım aracı gayrimenkul!

Mehmet Canıtatlı: En gözde yatırım aracı gayrimenkul!

Yeni Akit Gazetesi yazarı Mehmet Canıtatlı: "İşte size bir soru: Son 5 yıl içinde yeni bir konut satın aldınız mı? Ya da paranız olsa en başta neye yatırım yapardınız?"




İşte size bir soru: Son 5 yıl içinde yeni bir konut satın aldınız mı? Ya da paranız olsa en başta neye yatırım yapardınız? 


Bir çoğunuzun 5 yıl içinde bir konut satın aldığını veya oturduğu evini değiştirme niyetinde olduğunu söylersek yanılmayız. Nitekim bu konuda yapılan araştırmalar, gayrimenkulun 2013'ün gözde yatırım aracı olduğunu ortaya koymakta. İster ihtiyaç olsun, ister yatırım amaçlı parasını gayrimenkule yatıranlar bir yılda en az yüzde 15 oranında kazançlı çıktı. Rakamlar ortada. Emlak fiyatları artık yerinde saymıyor, metrekare birim fiyatları sürekli yükseliyor. 


Önümüzdeki 4 yıl içinde konut açığının 4 milyonu bulacağı gerçeği bu alanda talebin devam edeceğinin önemli bir işareti, ister kentsel dönüşüm yoluyla olsun ister arazi gelişme metodu tercih edilsin, gayrimenkulün yıldızının hiçbir zaman sönmeyeceğini söyleyebiliriz. Tabi ki talep ve arz dengesinin sağlıklı yürütülmesi önemli bir konu. Aynca kaliteli konut üretimi, doğru lokasyon tercihi, güvenilir inşaat şirketleri ve akışkan bir piyasa bu sürecin önemli dinamikleri. 


Eskiden bir otomobili üretmek ve satmak ne denli güçse, insanların yeni bir ev ya da iş yeri almaları da o denli zordu. Bazen alım gücünden kaynaklanan, bazen söz konusu gayrimenkulün konumundan dolayı, bazen de 'daha iyisini bulurum' düşüncesiyle ertelenen alımlar için şimdi nice fırsat kapılan mevcut. 60 aya varan sıfır oranlı seçeneklerden, şirketlerin kendi bünyelerinde yaptıkları taksitlendirmelere kadar bir çok imkân karşımızda duruyor. 


Tabi ki, hayatında en az bir adet ev ya da işyeri sahibi olmak için gecesini gündüzüne katanlarla, gayrimenkulü bir yatının aracı olarak görenler arasında bir fark olacaktır. Ancak her iki kesim de gayrimenkul piyasasında neler olduğunu, hangi şirketlerin nerelerde hangi projeleri başlattığını, satın alacağı gayrimenkulün değerini, lokasyonunu, söz konusu bölgenin gelecek vaat edip etmediğini, birbirine rakip firmaların müşterilerini sunduğu imkanları merak ediyor. 


Bizler de, bu merakı gidermek için kollarımızı sıvadık ve hiçbir zaman gündemden düşmeyen ve çoğu kez altın yumurtlayan tavuk olarak görülen gayrimenkul yatırımlarında gelinen son durumu mercek altına almaya karar verdik. İstanbul, Ankara,  İzmir  başta olmak üzere kendi alanında markalaşmış il ve ilçelerdeki gayrimenkul piyasasını yakın plan değerlendirdik. Araştırma yaptığımız her ille ilgili ortaya koyduğumuz değerlendirmeler sektörün nereden nereye geldiğini de gözler önüne serecek. 


Yeni Akit Ek/Mehmet Canıtatlı


Geri Dön