25 / 04 / 2024

2015'te en güvenli yatırım: Gayrimenkul!

2015'te en güvenli yatırım: Gayrimenkul!

Ülkede yaşanan olumsuz olaylar sonucunda para piyasaları tepetaklak oldu.Bu durumda ekonomistler ne altın ne döviz ne de bir başka yatırım aracını önerebiliyor. Bugünlerde en güvenli yatırım aracı gayrimenkul olarak görülüyor.



Türkiye'de emlak sektörü kriz zamanında bile lokomotif olma özelliği kaybetmiyor. Hem kültürel olarak yatırım anlamında gayrimenkule yatkınlık var hem de ekonomik dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde bile en güvenli yol konut alımı olarak görülüyor. Kriz zamanlarında alım-satımlarda azalma olsa da durma noktasına gelmeyen en temel sektörlerden biri hala inşaat.


Türkiye'de gayrimenkulün yıllar içinde değer artışına bakılırsa her dönem en kazançlı yatırım aracı olduğu görülebilir. Kriz döneminde, para piyasalarında bulunan tüm yatırım enstrümanları yüksek risk içeriyor. Ancak gayrimenkul yatırımları için risk, en minimum düzeyde.


Haziranda en yüksek getiri gayrimenkulde idi


Haziran ayında Euro'nun dışında en yüksek getiri gayrimenkulde gerçekleşti. Konut atıcısı her 100 lirasına 1 lira 33 kuruş kazandı. Aynı dönemde aynı miktar para yatırımcısına mevduatta 0,40 lira, külçe altın 0,68 lira ve devlet iç borçlanma senedinde ise 0,77 lira getiri sağladı. Haziran ayında inşaat sektörü güven


endeksi de yüzde 2,9 artarak 84,73’e çıkarken aynı dönemde konut satışları Türkiye genelinde 110 bin 657’ye yükseldi. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 92 bin 936'ydı. Artış oranı yüzde 19,06 oldu.


Güven endeksi


inşaat sektöründe temmuz ayında yüzde 2,8 oranında azalma olsa da Türkiye genelinde yine de 96 bin 589 konut satıldı. Hazirana göre satılan konut sayısı yüzde 12,7 azaldı ancak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 arttı, inşaat sektörü güven endeksi Ağustos ayında ise 82,10 olarak açıklandı. Güven endeksinde bir önceki aya göre küçük bir düşüş yaşansa da bunun, "alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin" mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Kaldı ki TÜİK rakamlarına baktığımızda konut satışlarının 201 5 Haziran ve Temmuz aylarında bir önceki yıla göre arttığını görüyoruz.


Konut almalarında artış bekleniyor


Her şeye rağmen konut bugün hala en güvenli yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor. Sektör yetkililerine göre içinde bulunduğumuz mevcut durumda geçici düşüşleri normal karşılamak gerek. Zira en sıkıntılı dönemlerde bile en doğru yatırım gayrimenkul yatırımı olmaya devam ediyor. Özellikle yaz döneminin bitmesiyle konut piyasasında önemli bir canlanma da bekleniyor.


Yatırımcıların yaz aylarında beklemeye geçtiklerine dikkat çeken sektör yetkilileri, özellikle Eylül ve Ekim'den sonra konut atımlarında ciddi bir hareketlilik beklediklerini söylüyor. Zaten eğer tüketici, ihtiyaç ya da yatırım amaçlı gayrimenkul edinme düşüncesinde ise, kriz dönemleri her zaman için değerlendirilmeye uygun dönemler olarak bilinir. Sonuç olarak, şu anda gayrimenkul sektöründe dönem "alıcı dönemi" olarak nitelendiriliyor. Hatta para piyasalarındaki diğer yatırım enstrümanlarından zarar edenlere de doğru yerdeki, doğru projeden bir gayrimenkul edinmeleri öneriliyor.


Folkart Dergisi


Geri Dön