25 / 04 / 2024

Mehmet Ergün Turan: Kentsel dönüşüm zenginlik aracı olarak görülmemeli!

Mehmet Ergün Turan: Kentsel dönüşüm zenginlik aracı olarak görülmemeli!

Toplu Konut idaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel dönüşümün rant alanı olarak algılandığından yakındı ve "İnsanlar 'felaket gelecek bundan nasıl kurtuluruz' diyeceğine 'felaket geliyor nasıl kar ederiz' derdindeler" dedi




Toplu Konut idaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel dönüşümün rant alanı olarak algılandığından yakındı ve "İnsanlar 'felaket gelecek bundan nasıl kurtuluruz' diyeceğine 'felaket geliyor nasıl kar ederiz' derdindeler. Kentsel dönüşüm zenginlik elde etme aracı olarak görülmemeli. 100 metrekare dairesi olana 120 metrekare veriliyor. Bu da diğer taraftaki tüm komşuların hepsinde böyle bir beklenti doğuyor. Bu algı yıkılmazsa süreç ilerleyemez. Acilen önce devlet birimlerinin önlem alması gerekiyor. Bizim vatandaş. müteahit, devlet olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor." dedi. 

Turan, Müstakil Sanayici rı hak ediyor. İmar planında rı gibi sosyalleşme merkezleve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu tarafından organize edilen '2023'e Doğru  TOKİ  ve Geleceğin Şehirleri' konulu panelde 2015'e kadar inşa edilecek 50 bin konutun yüzde 40'ının kentsel dönüşüm kapsamında olacağını belirtti. 

Turan, bundan böyle alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konut inşaatına ağırlık vereceklerini de açıkladı. 


"DİKEY MİMARİDEN YATAY MİMARİYE GEÇİLECEK"

 Konutlarda dikey mimariden yatay mimariye geçiş yapılacağına temas eden Turan. 

"62. Hükümet'in programında da yer aldı. Bizim kadim şehirlerimiz nitelikli konutla5 kata izin verilmişse, 'ama siz TOKİ'siniz 6 kat yapın' diyen oluyor. Asla ve kat'a böyle bir şeye müsade etmeyiz. 

Şehre değer katan yapılar yapacağız." ifadelerini kullandı. 

İstanbul Kayabaşı'nda 2 bin 800 konut kapasiteli mahalle konseptinin ihalesinin yapıldığını anlatan Mehmet Ergün Turan, şöyle devam etti: "TOKİ olarak biz şu anda en yoğun İstanbul Kayabaşı. 

Halkalı ve Başakşehir'deyiz. 

Burada güzel projeler var ama insanların bir araya gelip sosyalleşecek alanlar yok. 

İstanbul'da mahalle konseptli 2 projeyi şu anda ihale ettik. 

Bir cadde oluşturacağız, cafelerin. camilerin, spor alanlarinin olduğu konutlar yapacağız. Her bir binanın insanların diyalog kurmasına uygun yapılandıırlması sağlanacak. 

Camiler kıyıda köşede değil projenin merkezinde yer alacak."



Ayrıntılı Haber


Geri Dön