27 / 04 / 2024

Mehmet Muş: Hobi bahçeleri hukuki değiller, kaçak yapılardır!

Mehmet Muş: Hobi bahçeleri hukuki değiller, kaçak yapılardır!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Bu hobi bahçeleri, birinci sınıf tarım arazileri üzerine yapılan, ruhsatı, imarı, planı olmayan, tamamen kaçak yapılar. Zaten bunlarla alakalı ilgili yerel idarelerin işlem yapması gerekiyor. Bunlara cezalar kesiliyor" dedi.



AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, oldukça geniş kapsamlı bir yapılandırma paketi hazırladıklarını belirterek, gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçlar; vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları; kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezalarının yapılandırma kapsamına alınacağını belirtti. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Muş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri sürdürülen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne eklenecek vergi yapılandırmasına ilişkin detayları paylaştı. 

Mehmet Muş: Hobi bahçeleri hukuki değiller, kaçak yapılardır!

Hobi bahçeleriyle ilgili düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinden çıkarılacağına ilişkin iddiaların anımsatılmasına üzerine Muş, "Bu hobi bahçeleri, birinci sınıf tarım arazileri üzerine yapılan, ruhsatı, imarı, planı olmayan, tamamen kaçak yapılar. Zaten bunlarla alakalı ilgili yerel idarelerin işlem yapması gerekiyor. Bunlara cezalar kesiliyor. Bunlarla alakalı mevzuatımızdaki hükümler şu an belediyeler tarafından uygulanması gereken meselelerdir" diye konuştu.

Bir emlakçı ya da organizatörün 100 dönüm bir tarım arazisini 500 metrekare alanlara bölerek, buralara üyeler yaptığını belirten Muş, mevcut mevzuatın hülle yoluyla, etrafından dolanarak, birinci sınıf tarım arazisinin yapılaşmaya açıldığına dikkat çekti. 

Hobi bahçelerini alan vatandaşların, bunun tapusu, imarı, izni olmadığını, hukuk dışı olduğunu bildiğini aktaran Muş, "Yerel yönetimlerin işlem yaptıkları, ceza kestikleri var. Valiliklerin işlem yaptıkları var. Sanki bunlar hukukiymiş de yeni bir düzenleme getiriyormuşuz gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu kesinlikle doğru değil. Bunlar zaten yasak yapılar, hukuki değiller, kaçak yapılardır" diye konuştu. 

- "Arz tarafını yapanlarla ilgili de çalışmamız var"

Bunu yapanlarla alakalı da bir çalışmalarının olduğunu bildiren Muş, "Sadece bunu alan değil, bu işin bir de arz tarafı var, bu işin arz tarafını yapanlarla alakalı da çalışmamız yürüyor. Onunla alakalı da bazı yaptırımlar getirmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Bunun üzerinde çalıştıklarını belirten Muş, "Eğer yetiştirebilirsek talep tarafı değil, arz tarafını sağlayanlarla alakalı da yaptırımlarımız olacak" şeklinde konuştu.

Tarım arazilerine sahip çıkılmaması durumunda gelecek nesillerin hakkına girilmiş olacağını vurgulayan Muş, belediyenin planladığı alanlarda, ruhsatlı alanlarda hobi bahçesi yapılmasında bir engel olmadığını dile getirdi.

Tarım arazilerinin imara açık olmadığından dolayı ucuz olduğu için buraya girildiğini belirten Muş, "Buradan birileri 'Para kazanacağım.' diye tarım arazilerini bu tip yapılaşmaya açmalarına asla müsaade edemeyiz. Toplumun bu anlamda büyük bir tepkisi söz konusu. Hepimizin bu noktada hassasiyet göstermesi gerekiyor. Tarım arazileri ülkenin geleceğidir. Bunları korumamız gerekiyor" dedi. 

Hobi bahçelerine yasak geldi!


Geri Dön