19 / 04 / 2024

Mehmet Nane, AVM'lerin 18:00'de kapanmasına karşı!

Mehmet Nane, AVM'lerin 18:00'de kapanmasına karşı!

AMPD Başkanı Mehmet Nane, Ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması taraftarıyım" dedi



Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinde çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin, "Ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması taraftarıyım" dedi.

Nane, alışveriş merkezlerinin kapanış saatlerinin düzenlenmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, organize perakende olarak her zaman kayıtlı ve kurallı ekonomiyi savunduklarını belirtti.

Burada yapılacak her şeyin tüketicinin lehine olması gerektiğini ifade eden Nane, şunları kaydetti:
"Tüketiciler lehine yapılacak her şeyin biz yanındayız. Regülasyonsa, regülasyonu asıl isteyen biziz. Çünkü biz regüle altında olan bir sektör olduğumuzdan regülasyon bize artı değer yaratır. Regülasyon olmalı, regülasyon herkese uygulanmalı ve bu regülasyonda ana konuları çözecek nitelikte ve ana düzenlemelerle yapılmalı. Sayın Bakanımızın söylediği gibi yan yana alışveriş merkezleri olmasından biz de rahatsızız. Bunun düzeltilmesi çok daha etkin bir şeklide, imar kanunu yada imar yönetmelikleriyle yapılabiliyorsa biz bunun taraftarıyız. Tüketicinin lehine olan ne varsa biz onun yanındayız. Orada ana aldığımız kıstas tüketicidir. Nitekim sayın Başbakanımız da hükümetimizin değerli bakanları da sözcüleri de aynı paraleldedir. Bizim paralelliğimiz aynıdır. Düzgün bir regülasyon ve tüketici lehine regülasyon, her zaman bunu savunuyoruz." AVM'lerin pazar günü 18.00'de kapanmasının gündeme gelmesiyle ilgili Nane, "Orada nüanslar olur. 18.00'de kapanmanın bir mantığı var. Bu mantık tüketicinin lehine mi aleyhine mi buna bakmak lazım. Şu anda bizdeki veriler tüketicinin lehine olmadığını gösteriyor. Tüketici dar bir zamanda çalıştığı için 18.00'den sonra AVM'lere gidebildiği için AVM'lerin, tüketici gözünden, kapanması olumlu değil. Biz burada tüketici ekseniyle baktığımızda sayın Bakanımız da aynı
görüş paralelinde bizimle, tüketici merkezli hareket etmek açısından" diye konuştu.

Nane, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamasında, bunların birer çalışma olduğunu ve bu çalışmaların genel görüşler şeklinde nihayetleneceğini söylediğini, bunun öngörü olduğunu, buna karşın kendilerinin tüketicinin görüşünü, hükümetin programı paralelinde Bakan Ergün ile paylaştıklarını, mutlaka hükümetin de kendi parti programında yer aldığı üzere tüketici lehinde bir karar getireceğini söyledi.

-"22.00'DE KAPANMASININ ARTI DEĞERİ VARDIR"-
Mehmet Nane, "Benim beklentim, tüketici olarak en azından ben haftanın 6 günü çalışan bir tüketici olarak, alışverişlerimi genelde hafta sonu pazar günü yaptığım için ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması taraftarıyım. Orada saat 10.00 ile 22.00 arasında mı açılıyor, 22.00'de kapanmasının bence artı değeri vardır eksisi yoktur. Bazı şeyler kendi içinde yolunu bulur. Hiçbir alışveriş merkezi saat 18.00'den sonra tüketici gelmiyorsa açık durmaz zaten, o masrafı yapmaz" dedi.

Burada tüketicinin ne istediğinin çok önemli olduğunu, o paralelde hareket etmek gerektiğini söyleyen Nane, AVM'lerin pazar günü akşam 18.00'den sonra kapanması durumunda ciroların minimum yüzde 10 civarında etkileneceğini söyledi.

Nane, AVM'lerin 18.00'den sonra kapanmasının istihdama getireceği sıkıntılar, negatif etkiler de olacağını belirterek, "(Pazar) Tüm gün kapanırsa bizim söylediğimiz yaklaşık yüzde 17-18 civarında bir işgücü kaybı olacaktır. Bunu da mevcut çalışanlara oranladığımızda 80-81 bin kişilik bir iş kaybı demek. Ama belli bir saatin çalışmasını ise henüz yapmadık" dedi.
AA


Geri Dön