23 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Fay hatları üzerine asla ev yapılmayacak!

Mehmet Özhaseki: Fay hatları üzerine asla ev yapılmayacak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, yer altındaki hareketliliğe ve fay hatlarına dikkat edilerek, statik hesaplara uygun şekilde yapılan binaların şiddetli depremlerde yıkılacağını söyledi.



Bursa'nın Yıldırım ilçesi Karapınar Mahallesi'nde düzenlenen tapu teslim töreninde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Anadolu coğrafyasında huzur içinde bağımsız bir şekilde yaşandığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda ye alan habere göre; Anadolu coğrafyasının iki dezavantajı olduğundan bahseden Özhaseki, "Birisi, yer altı fitne odakları bitmek bilmiyor. İkincisi de deprem kuşağında, bölgesindeyiz. Bunu anlayarak, hareket etmek durumundayız." şeklinde konuştu. 

Terör örgütü PKK, FETÖ, DEAŞ ve DHKP-C'ye tepki gösteren Özhaseki, "Yani yerin altı fıkır fıkır kaynıyor adeta. Allah'a hamdolsun Cumhurbaşkanımızın dirayetli riyasetiyle, liderliğiyle bütün bu belaların üstesinden geliyoruz. İddiayla söylüyorum, bunlardan bir tanesi, Avrupa'da en güçlü gördüğünüz ülkede ortaya çıksa altından kalkamazlardı. Onlarca belanın altından başta Cumhurbaşkanımız ve sizlerin desteğiyle kalkıyoruz." dedi.

- "Fay hatlarına asla ev yapılmayacak"

Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğunu anlatan Özhaseki, ülkenin belli bölgelerinde yer altında yer alan doğal hareketliliğin devam ettiğine dikkat çekti. 

Yerin altındaki oluşumlarla savaşılamayacağından bahseden Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:

"Yapmamız gereken tek şey, bunu anlayacağız ve ona uygun davranacağız. 'Kuzey Anadolu Fay Hattı' diye bir fay hattı var. Bu, Marmara'ya kadar geldi. Binlerce yıldır bu hat üzerinde belli süre ve aralıklarla deprem oluyor. Bunun gibi fay hatlarının bulunduğu yerler var. Bu fay hatlarına asla ev yapılmayacak. Deprem bölgesinde olduğumuzu bilerek, her türlü sağlamlığı göz önünde bulundurarak, statik hesaplarla mühendislerin verdiği her neyse onu harfiyen uygulayarak yapacağız. Eğer biz, yer altındaki hareketliliğe, fay hatlarına dikkat ederek, statik hesaplara uygun bina yaparsak 9-10 büyüklüğünde depreme bile dayanabilir. Japonlar, 7 şiddetinde bir deprem olduğunda sağa dola dönerek uykularına devam ediyorsa biz de can havliyle kendimizi dışarı atıyorsak biraz düşünmemiz lazım. Japonya'daki gibi depreme dayanıklı binalar yapabiliriz, Türkiye artık o güce erişti."

Özhaseki, daha sonra Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile mahalledeki hisseli parseller üzerinde gerçekleşen imar düzenlemesi sonucu hak sahibi olan vatandaşlara tapularını teslim etti.


Geri Dön