19 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Şehirleri tarihi koruyarak yenileyelim!

Mehmet Özhaseki: Şehirleri tarihi koruyarak yenileyelim!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde hedef büyüttü. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yarınlara modern şehirler inşa ederken var olan tarihi zenginliklerimize zarar vermeden yenileyelim. Bu bizim olmazsa olmazımız” dedi.



Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre, müteahhitlere çağrıda bulunan Özhaseki, “Yarınlara modern şehirler inşa ederken var olan tarihi zenginliklerimize zarar vermeden yenileyelim. Bu bizim olmazsa olmazımız” dedi.


GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin  Beyoğlu’nda yapılan dönüşümün akıllı kentsel dönüşüme örnek olacağını söyledi. 

 
Serdar Bilgili, Ahmet Çalık, Ahmet Akbalık, Erden Timur, Bahattin Demirbilek ve Demet Sabancı Çetindoğan da Beyoğlu'nda yatırımların hızla devam ettiğine işaret ederek dönüşümün tarihi güzellikleri koruyarak  yapıldığını vurguladı.


Dün İstanbul'da düzenlenen kentsel dönüşüm platformunda söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tari yapıları koruyalım" çağrısı yaptı. Yatırımcılara seslenen Özhaseki, “Dönüşüm yapacağınız bölgelerde tarihi eserleri koruyarak dönüşüm yapın. Beyoğlu’na yatırım yapan firmalar buna gereken özeni gösteriyor. İsteğimiz bu özeni tüm şehirlerimizde ve ilçelerimizde yapılan dönüşümlerde inşaat firmalarının göstermesi” diye konuştu.

 

Mehmet Özhaseki: Şehirleri tarihi koruyarak yenileyelim!

 

TARİHİMİZ ÇOK ESKİ

Özhaseki, “ABD’nin tarihi bizden çok sonra olmasına karşın tarihi eserlerini korumayı bildikleri için sanki bizden daha eski eserleri varmış gibi algılanıyor. Oysa bizim tarihimiz de eserlerimiz de onlardan çok daha eski. Ancak biz tarihimizi korumayı bilmemişiz. Şehirlerimizin planlaması için ilk ciddi kanunumuz 1930’larda yapılmış. Buna bir de 1950’lerden başlayan göçler eklenince vaktinde önlem alamamışız. Büyük şehirlerimiz kimlimsiz saglıksız ve ruhsuz şehirlere dönüşmüş” dedi.


Türkiye cazibesini koruyor


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, “Devletimiz, yabancı yatırımcıya yönelik, Türkiye’nin, İstanbul’un yarıştığı dünya metropollerine göre mevzuattan vergi düzenlemelerine kadar büyük kolaylıklar sunuyor” ifadesini kullandı.


ÇÖZÜMÜ VAR KORKMUYORUZ

Geleceğe daha umutlu baktıklarını söyleyen Özhaseki “Bunlardan korkmuyoruz. Anadolu coğrafyasının her köşesinde yaşanmışlık var. Tarihi eserler konusunda vaktiyle kendi ellerimizle zarar vermişiz. Binlerce yıllık eserleri yok etmişiz. Ama bunlara da artık dur diyoruz. Şehirlerimizi yeniden inşa ederken bunlara dikkat edeceğiz. Zararın neresinden dönersek kardır. Belediye başkanlarının birçoğunda tarihi eserleri koruma bilinci yoktu. Şimdi o bilinci oluşturduk. Sevindirici olan Beyoğlu’nda tarihi dokuya çok dokunulmamış. İstanbul Türkiye’nin yüzü, Beyoğlu’da gözbebeği. Yapılacak iş onlarla yüzlerce yıllar kalır” dedi.


5.737 bina restore edildi

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 2004’ten bu yana 5 bin 737 binanın restorasyon ve renovasyondan geçtiğini söyledi. Demircan, “2004 yılında 6.000 olan konaklama kapasitemiz bugün 46.000’e çıktı. Beyoğlu’ndaki konaklama yatırımları 1,6 milyar dolara ulaştı. Bu otellerde 20.000 sürekli istihdam sağlanırken günlük 5 milyon dolar, yıllık ise 1,9 milyar dolarlık ekonomi oluştu. Turizm, hizmet ve perakende sektöründe toplam yatırım 3 milyar doları buldu” bilgisini verdi.


Geri Dön