20 / 04 / 2024

Meksika'da yeni havalimanı projesi iptal edildi!

Meksika'da yeni havalimanı projesi iptal edildi!

Meksika'da başkent Mexico City'de yapılması planlanan 13,3 milyar dolarlık yeni havalimanı projesi referandumla iptal edildi.



Meksika’da yeni devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador tarafından başkent Mexico City’ye yapılması planlanan yeni havalimanı projesinin iptal edileceği açıklandı. 

BBC'de yer alan habere göre, 13,3 milyar dolar değerindeki yeni havalimanı projesinin iptal edileceği açıklandı. Obrador, ülkede perşembeden pazara kadar dört gün süren referandum sonuçlarına göre, 1 Aralık’ta göreve başlayacak hükümetinin projeye son verme kararı aldığını belirtti.

Halihazırda inşaatına başlanan proje yerine, şehrin kuzeyinde bulunan bir askeri üsse bir terminal ve iki yolcu pisti daha inşa edilmesi planlanıyor. Referandumda bulunan 1,07 milyon Meksikalı’nın yüzde 70’i, ülkenin en büyük altyapı projelerinden biri olması beklenen yeni havalimanını istemedi. 

Obrador’un bu kararınından sonra Meksika’nın para birimi peso dolara karşı yüzde 4,2 değer kaybetti. Böylece peso, Donald Trump’ın ABD’nin başkanlık seçimlerini kazanmasıyla en büyük günlük düşüşünü kaydetti. Ülkenin önde gelen hisse senetleri endeksi ise 201 yılından bu yana en düşük seviyesine düşerek yüzde 4’den daha büyük bir kayıp yaşadı.

Meksika da yeni havalimanı projesi iptal edildi!

İspanya’nın büyük bankalarından BBVA’nın hesaplamalarına göre yeni projenin iptali 10,5 milyar dolara mal olacak. BBVA analistleri aynı zamanda bu kararın merkez bankasının faizleri artırmasına yol açabileceğini iddia ediyor. JPMorgan Chase analistleri ise Meksika’nın 2019 için büyüme tahminlerini yüzde 2,4’den yüzde 1,9’a düşürdü.

Yeni devlet başkanı Obrador’un bu kararı, ekonomik politikaları beklenenden daha çok sarsabileceği ve ülkenin zengin elitleriyle karşı karşıya gelebileceği endişesiyle piyasaları kaygılandırıyor. Obrador’un Temmuz ayında seçilmesini piyasalar ilk başta olumlu karşılamıştı.

Ancak Obrador’un yeni havalimanı projesini iptal etme kararının ortodoks mali politikalar izlemekten uzaklaşabileceği kaygısı uyandırması, piyasalar açısından yeni yönetimin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceğine odaklanmasına yol açtı.


Geri Dön