23 / 04 / 2024

Menderes Türel: 1 yıl içinde 100 proje başlattık!

Menderes Türel: 1 yıl içinde 100 proje başlattık!

Antalya Dostlar Meclisi’nin konuğu olan Başkan Türel, “1 yıl içinde 100 projeyi başlattık, bitirdik ya da ihalesini yaptık. 3 güne bir proje sığdırmışız. İnanılır gibi değil. Bir yılı dolu dolu geçirdik” dedi



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel davetli olarak katıldığı Dostlar Meclisi’nde soruları yanıtladı. Seçimden önce Antalya huzur ve barış vaat ettiğini belirten Türel, “Bir sene içinde tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sağladığımız huzur ve barış, el ele hizmet anlayışı Antalya’ya yansıdı. 1 yıl içinde 100 projeyi başlattık, bitirdik ya da ihalesini yaptık. 3 güne bir proje sığdırmışız. İnanılır gibi değil. Bir yılı dolu dolu geçirdik. El ele vermek suretiyle STK ve kamu ile barışık bir anlayış içinde, kimseyle kavga etmemeye çalışarak hizmet ediyoruz. Bizimle kavga etmeye çalışsalar da kavgayla işimiz olmaz diyerek memlekete hizmete kendimizi endeksleyerek çalışmalarımız yürütüyoruz” diye konuştu.


Kadın Yarı pislik içindeydi

Siyasetin cilvesi gereği haksız eleştirilerin yapıldığını ifade eden Türel şunları söyledi: “Yıllardır yıkılamamış İl Özel İdare Binası’nı, 16 katlı ucubeyi yıkıyoruz, bir bakıyorsunuz Menderes Türel orada betonlaşma yapıyor diye garip bir iddiayla karşı karşıya kalıyoruz. Pislik içindeki Kadın Yarı’nı görmeyenler, havuz için yaptığımız 3 metrekarelik taş kaplama yerini şimdi görüyorlar. Kadın Yarı çöp deposuydu pislik içindeydi. Şimdi orası yaşasın diye STK’ların da içinde olduğu bir projeyi yapmaya çalışıyoruz. Biz doğru bildiğimizi yapıyoruz. Hesap verebileceğimiz her işin arkasından koşturuyoruz. Her defasında Antalya kazansın ben kaybedeyim diyorum.”


5 senede 15 sene kaybedildi

Antalya’yı şantiye alanına döndüğünü 12 kavşağı inşaatının sürdüğünü belirten Türel, “6 tanesi hizmete giriyor. 6 tanesi de Eylül ayında devreye giriyor. Sözünü verdiğimiz 19 kavşak 1.5 yılda tamamlanıyor. Karayolları, kavşakların 2014 seçimlerine 6 ay kala ihalesini bitirmiş, yer teslimini yapmıştı. O dönemki belediye başkanı bu kavşaklar yapılırsa Antalya için facia olur demişti. Başlasaydı seçime kadar bitecekti. Belki siyasi getirisi kendisine olacaktı. İstemezük zihniyeti her defasında karşımıza çıkıyor. Gerekli UKOME kararları alınamadığı için kavşaklara başlanılamadı. Olan Antalya’ya oldu 5 senede 15 sene kaybetti. Bu açığı kapatmak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.


Eserlerim çocuklarıma en büyük miras

Antalya’ya yapacağı hizmetlerin ve kazandıracağı eserlerin çocuklarına bırakacağı en büyük miras olduğunu söyleyen Başkan Türel, “Çalışan kadroları, Antalyamızın geleceğini kurtaracak eserleri kazandıracak kadroları göreve getirdiğimizde çocuklarımızın geleceğini de kurtarırız. Çocuklarımıza daha iyi gelecek hazırlayacak kadroları göreve getirmek onlara yapılacak en büyük iyiliktir, aksi ise en büyük ihanettir” ifadelerini kullandı.


Boğaçayı projesi 2016’da başlar

Başkan Türel Boğaçayı Projesi’nin ne zaman başlayacağı ilgili bir soru üzerine şu bilgiyi verdi: “Boğaçayı ile ilgili taşkın önlemeye yönelik bir ABD’li ve İngiliz firma bir senedir çalışma yürütüyor. Haziran ayında ön projeyi, Haziran sonunda da detay projeyi getirecekler. Taşkın önleme riskinin sıfıra inmesi halinde ki bunu tabi DSİ de tetkik edecek, sonrasında üst yapı faaliyetlerine geçeceğiz. 2016 senesinde Boğaçayı’nda inşaat faaliyetlerine başlarız. İlk etabını da bu dönemimizde tamamlarız” diye konuştu.


STK’larla karar vereceğiz

Türel, Balbey Projesi’yle ilgili de şunları söyledi: “Orada uygulaması çok zor bir imar planlaması vardı. Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel yenilemeye yönelik yasaya sığındık. Bakanlar Kurulu kararı resmi gazetede yürürlüğe girdi. Neyi nasıl yapacağımızı planlama aşamasındayız. STK’lar ile ciddi paylaşıma giderek, tartışarak son haline karar vereceğiz. Tüm çalışmalar bittiğinde vatandaşa göstereceğiz. Yap derse yaparız, yapma derse yapmayız. 1 sene içinde vatandaşın onayına sunacağımızı düşünüyorum.”


Katkı için teşekkür

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, İl Özel İdare Binası’nı yıktığı için Başkan Türel’e teşekkür etti. Oğuz’un “Kadın Yarı’nda yapılan su kanalı çok küçük alanda ve rahatsız edici bir durum olmadığını düşünüyorum. Ancak yürüyüş parkurundaki konstrüksiyonlar kaba görünüyor. Çelik konstrüksiyonları ahşapla ya da taş desenli malzemelerle kaplayabilirsiniz” önerisi üzerine Türel, “Keşke herkes sizin gibi katkı sağlasa. O proje koruma kurulundan geçti. Kurul bize önerdi. Falez yapısına zarar vermesi için asma çelik halat ve ahşap köprülerle geçmek zarar vermez diye önerildi. Statik hesaplar gereği çelik olması gereği zaruretti sanırım. Ancak öneriniz üzerine bunların kaplanması konusunda gerekli talimatları vereceğim. Katkınız için teşekkür ederim” dedi.


Herkesten daha çevreciyim


Batı Çevreyolu’nun Uncalı’ya kadar olan kısmını Haziran ayında tamamlayacaklarını müjdeleyen Türel, “Uncalı’dan da duble yolla İller Bankası’na bağlanarak sahil yolunu ağır tonajlı araçlardan kurtaracağız. Burada gerekli imar planlaması ve 18 uygulamasını yapmamış olsaydık, Batı Çevreyolu halen yapılmamış olacaktı” dedi. Antalya’nın çevre değerlerini en iyi şekilde koruduklarını ifade eden Türel, “Antalya’ya 1 milyon ağaç dikmiş biri olarak çevreciliği herkesten iyi bilirim. Antalya’nın çevre değerlerinin tartışılması konusunda herkesten daha çevreciyim” diye konuştu.


 


Hizmetlerimiz engellenmeye çalışılıyor


Hizmetlerinin hep birileri tarafından engellenmeye çalışıldığını söyleyen Türel, şu örnekleri verdi: “ Biz bir şey yapmaya çalıştıkça birileri hep engellemeye çalışıyor. Bu bir gerçek. Ben engelli merkezi yapmaya çalışırken birileri mahkemeye gitti. O merkeze bugün gidin bakın gözleriniz yaşanır. 400’ün üzerinde çocuğumuz eğitim alıyor, bakımı yapılıyor. Böyle bir ulvi hizmeti Menderes Türel yapmasın diye mahkeme gidildi. Biz hizmet binasının yapımına 3 ay önce başlayacaktık. Müteahhit firma 3 aydır KİK’e itiraz ediyor. Bir baktık o müteahhit firmanın daha önce kime iş yaptığını, neden itiraz ettiğini anladık. Amaç yine engellemek. Daha ilginci biz kavşakları yetiştirmeye çalışıyoruz ya, o kavşakların kirişlerinin yetişmesini engellemek üzere üretici firma nezdinde engellemeler yapılıyor bugün. Biz bunları görüyoruz, yaşıyoruz. Kuzey Çevreyolu ihalesi yapıldı, itirazlarla sürekli geciktirdiler. 7 Mayıs’ta ikinci ihalesi yapıldı. Bu ihale de engellenmezse Kurşunlu’ya kadar olan kısmını EXPO’ya kadar yetiştireceğiz ve sözümüzü tutacağız.”


Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön