26 / 04 / 2024

Menge Barajı ve HES'in gövde inşaatına başlandı

Menge Barajı ve HES'in gövde inşaatına başlandı

EnerjiSA tarafından inşaatı süren Menge Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin gövde inşaatına başlandığı bildirildi

 



Türkiye'nin enerji üretimi açısından en önemli havzalarından biri olan Adana'nın Seyhan Nehri havzası üzerinde EnerjiSA tarafından inşaatı süren Menge Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin gövde inşaatına başlandığı bildirildi.

Enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla 2015 yılında minimum yüzde 10 pazar payı ile yaklaşık 5000 megavatlık (MW) kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Sabancı ve Verbund ortaklığındaki EnerjiSA, Menge Barajı ile hedefine bir adım daha yaklaşıyor.

AA muhabirinin EnerjiSA yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kozan ilçesinde yapımına devam edilen Menge Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin (HES) derivasyon tüneli inşaatı tamamlandı.

68 metre yüksekliğindeki baraj gövde inşaatına başlanmasına olanak sağlayan 400 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindeki derivasyon tünelinin tamamlanmasıyla Göksu Nehri'nin sularının tünelden akışı sağlandı. Sıkıştırma beton sistemi ile yapımına başlanan gövde inşaatının gelecek yıl tamamlanarak mart-nisan ayında su tutulmasına başlanması hedefleniyor.

Barajda, her biri 90 metre küplük iki borudan saniyede 180 metre küp suyun geçmesi ile santralde yılda 202 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. 13 bin 800 voltluk enerjinin 154 bin volta yükseltildikten sonra üretilen bu enerjinin Feke ve Kozan'daki trafo merkezleri aracılığı ile Türkiye elektrik sistemine entegrasyonu sağlanacak.

EnerjiSA yetkilileri, Türkiye'nin enerji üretimi açısından en önemli havzalarından biri olan Seyhan Nehri havzasındaki baraj inşaatında, şu ana kadar 1 milyon 250 bin metre küp toprak hareketi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yetkililer, 50 milyon 800 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip baraj üzerine her biri 42,5 megavat gücünde 2 jeneratör kurularak toplam 85 megavat gücünde kurula güce ulaşılacağını kaydetti.

EnerjiSA'nın Seyhan Nehri ve kolu Göksu üzerinde toplam 4 hidroelektrik santrali projesi bulunuyor.
AA


Geri Dön