26 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

ABD ve AB Merkez Bankalarının küresel enflasyon ve resesyon beklentisi nedeniyle faiz artırmayı gündeme aldığı bugünlerde TCMB'nin de faiz konusunda atacağı adıma ilişkin anketin sonucu belli oldu.



Dolar 6 ay önce gördüğü 18 liraya doğru koşar adım ilerliyor. Merkez Bankası ekonomi yönetiminin "faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" anlayışı ekseninde faizleri yüzde 14 seviyelerinde tutmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın faize fren koymasının ardından yükselen dolar kurunu durdurmak için hükümet Kur Korumalı Mevduat başta olmak üzere peş peşe yeni enstrümanları devreye sokmuştu.

Haziran ayında Kur Korumalı Mevduat hesaplarında en maliyetli ay olarak dikkatleri üzerine çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövize dönüşüm hesapları hariç kur korumalı mevduatta tasarruf sahiplerine Haziran ayında 16,1 milyar liralık kur farkı ödemesi yaptığı ortaya çıktı..

KKM'NİN HAZİNEYE MALİYETİ 37,2 MİLYAR LİRA

Aralık 2021'de doların aşırı yükselmesini engellemek için devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesaplarının Mart ayından bu yana Türkiye Cumhuriyet devlet hazinesine maliyeti 37,2 milyar liraya çıktı.

Mayıs ayında Dolar/TL kurunda aylık olarak yüzde 10'u aşan yükseliş kaydedilirken, Haziran ayında da yüzde 2'ye yakın prim izlenmişti. Yılın ikinci çeyreğinde ise dolar/TL yüzde 14 yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son verilerine göre 1 Temmuz itibariyle kur korumalı mevduat büyüklüğü 1,04 trilyon TL'ye ulaşmıştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön