19 / 04 / 2024

Merkezi sistem binalar, her ay fazladan 60 milyon TL ödüyor!

Merkezi sistem binalar, her ay fazladan 60 milyon TL ödüyor!

Daxom Genel Müdürü ve Makine Mühendisi Aydın Çetin, Türkiye'de şu anda ortalama 2 milyon konutun kullandığı merkezi sistem ile her ay fazladan 60 milyon TL ödendiğini belirtiyor..



Türkiye'de şu anda ortalama 2 milyon konut, ısınma, sıcak su ve pişirme ocakları için merkezi sistemi kullanıyor. Bu modelde, her dairenin tükettiği kadar enerji bedelini ödemesi ise pay ölçer cihazlar ile sağlanıyor. 

Artık, yeni yapılan binalarda söz konusu cihazların daire girişlerine monte edildiğini ve içlerine de plakalı ısı eşanjörü yani kat istasyonu yerleştirildiğini söyleyen Daxom Genel Müdürü ve Makine Mühendisi Aydın Çetin, “Merkezi sistem binalarda, banyo, lavabo ve mutfakta kullanılan sıcak su ihtiyacı kat istasyonu sayesinde karşılanıyor. Normal dairelerde ocak ve sıcak su için ayda ortalama 15-20 lira gibi bir rakam ödenirken, kat istasyonu kullanılan merkezi ısıtmalı binalarda ise fatura, daire başına 45-50 liraya çıkabiliyor. Üstelik daire sahipleri, sıcak su ya da ocak kullanmasalar bile, ortak gider olduğu için bu parayı 12 ay boyunca ödemek durumunda kalıyor. Türkiye’de merkezi sistem kullanan konut sayısı göz önüne alındığında her ay fazladan 60 milyon lira ödeniyor” dedi.

Yakıt maliyeti de fazla

Daxom Genel Müdürü Aydın Çetin açıklamasında; “Merkezi sistem binalarda kat istasyonlu pay ölçer cihaza sahip dairelere, kullanıma hazır sıcak su verilebilmesi için, merkezi kazanların sürekli olarak 55-60 derecede çalışması gerekiyor. Bu derecelerde çalışan yoğuşmalı kazanlarda ise verim yüzde 10 düşüyor.  Dolayısıyla, tüm yıl boyunca fazladan yüzde 10 yakıt maliyeti oluşuyor. Üstelik bu tür sistemlerde 24 saat hazır tutulan sıcak su, bir pompa vasıtasıyla sürekli bina içinde dolaştırıldığından,  sadece kışın değil, yaz aylarında da enerji kaybı meydana geliyor. Bu binalarda oturanlar, gün boyunca hiç sıcak su kullanmasa bile hem doğalgaz hem de suyun dolaşımını sağlayan pompalar için elektrik enerjisi tüketmiş oluyor” dedi. 

Elektrikli ocaklar, doğalgaza göre 3 kat fazla enerji harcıyor

“Birçok merkezi ısıtma sistem binalarda, mutfak ocakları için ayrıca doğalgaz hattı çekmek yerine, elektrikli ocaklar tercih ediliyor. Bu cihazlar ise doğalgazlı olanlara göre 3 kat fazla enerji harcıyor” diyen Çetin, sonuç olarak merkezi sistem ile ısıtılan binalarda sıcak suyun kat istasyonu ile karşılanmaya çalışılmasının özellikle enerjide dışa bağımlı Türkiye ekonomisi açısından çok doğru bir yöntem olmadığını savunarak, doğalgazlı şofben kullanılması ile her yıl milyonlarca liranın cebimizde kalacağını vurguladı. 


 


Geri Dön