18 / 04 / 2024

Mermer atıklarıyla yumurta kabuğu daha dayanıklı oluyor!

Mermer atıklarıyla yumurta kabuğu daha dayanıklı oluyor!

Eskiden doğaya atılan mermer tozları günümüzde tavuk yemi olarak değerlendiriliyor. Yüksek miktarda kalsiyum karbonat içeren tozların bu amaçla kullanılması yumurta kabuklarının dayanıklılığını artırıyor



Geçmişte depolanan ya da doğaya atılan mermer atıkları günümüzde hayvan yemi olarak kullanılmaya başlandı. Yetkililer, bu geri dönüşüm ile birlikte yumurtaların kabuklarının darbeye ve çatlamaya karşı daha dayanıklı olduğunu belirtiyorlar. Geçmiş dönemlerde madencilik faaliyetleri madenin türüne, işletmenin yönetimine ya da sahanın durumuna bağlı olarak çevre kirliliğine ve doğal kaynakların kirlenmesi gibi sorunlara neden olabilirken, gerek konu ile ilgili sıkılaştırılan kanunlar gerekse işletmelerin bilinçlendirilmesiyle birlikte son dönemde bu etkiler minimum düzeye indirildi.

Bununla birlikte, 23 Ocak 2003 tarihinde ülke olarak üyeliğimizin kabul edildiği Avrupa Birliği (AB) Çevre Ajansının uyguladığı çevre ve atıklarla ilgili stratejilere uyma zorunluluğu da yine madensel atıkların geri dönüşüm stratejilerinin uygulanması ve hayata geçirilmesi konusunda yoğun olarak çalışılmaların başlatılmasını sağladı. Bunun sonucunda artık madensel atıklardan günümüzde yeni ürün elde ediliyor ya da bu atıklar katkı maddesi olarak kullanılıyor. Ayrıca atıkların geri dönüşümü, doğanın tahrip edilmesini önleyerek ve üretim verimliliğini artırarak, çevre problemlerini azaltıyor.

Merdivenci Mermer Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Sıtkı Merdivenci, mermer atıklarının atık olmaktan ziyade artık olarak tanımlanmasının daha doğru olacağına dikkat çekerek, Bunların her biri imkanlar doğrultusunda kullanılabilen ürünler. Şu an kullanılabilen katı mermer artıklarını çimento ve yem fabrikalarına veriyoruz, kullanılamayanları ise kendimize ait alanlarda   depoluyoruz diye konuştu.

Artık kapımıza gelip alıyorlar

Mermer tozunun kalsiyum karbonat içerdiğini ve yemlerdeki kalsiyum değerini artırdığını aktaran Merdivenci, mermer tozlarının tavuk yemi olarak kullanılmasının yumurtaların çatlamasını önlediğini belirtti. 10 sene öncesine kadar mermer atıklarının değerlendirilemediğini kaydeden Merdivenci Eskiden kendi imkanlarımızla toplayıp depolamaya çalışırdık. Şimdi kapımıza gelip alıyorlar, para ile satıyoruz. Yakında bu atıkların hiçbiri bulunmayacak diye konuştu.
Star


Geri Dön