28 / 03 / 2024

Mersin 82 Evler Mahallesi’ndeki kazı çalışması mecliste konu oldu!

Mersin 82 Evler Mahallesi’ndeki kazı çalışması mecliste konu oldu!

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı 82 Evler Mahallesi’nde bir evin bahçesinde yapılan bir kazı çalışmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Atıcı sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.



Mersin 82 Evler Mahallesi’ndeki kazı çalışması mecliste konu oldu!


CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin'de yapılan bir kazı çalışmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Atıcı sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Atıcı önergesinde "Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı 82 Evler Mahallesi’nde bir evin bahçesinde yaklaşık 1,5 aydır süren, esrarengiz bir kazı çalışması yapıldığı basına yansımıştır. Bölgede oturan vatandaşların konu ile ilgili sorunlarını dinlemek üzere yaptığım çalışmalarda, kazının yapıldığı sokak ve çevresinin özel Harekât polisleri tarafından tutulduğu ve kimsenin yaklaştırmadığı tarafımdan tespit edilmiştir.

Tarsus Müze Müdürlüğü, Tarsus Kaymakamlığı, Mersin Valisi ile yaptığım görüşmelerde; bölgede 5-6 yıl öncesine kadar yapılan kaçak kazılardan dolayı bir kurtarma kazısına ihtiyaç olduğu bilgisi verilmiştir." dedi.


Bu amaçla özel bir ekibin 24 saat dışarı çıkmaksızın bütün ihtiyaçlarını kazı bölgesinde karşıladıkları mahalle sakinleri tarafından ifade edildiğini dile getiren Atıcı "Esrarengiz kazı çalışmaları, üst düzey güvenlik önlemleri ve mahallede yaşayanlara bilgi verilmemesi; vatandaşlar arasında ciddi tedirginlik yaratmış durumdadır. Kazı alanında Roma İmparatoru Dakyanus’a ait çok önemli hazineler bulunduğu ve Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait önemli eserler ve kalıntılar olduğu iddia edilmektedir. Bu sebeplerden dolayı çeşitli dönemlerde define aramaları yapıldığı, bu süreçte mafya hesaplaşmalarına bağlı cinayetler işlendiği iddiaları gündemdeki yerini korumaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunarak 6 soru sordu.


Atıcı'nın soruları

1. Mersin Tarsus ilçesi 82 Evler Mahallesinde, Özel Harekât polislerince bir tehlikeden korunacak kadar önemli, bölge milletvekili dâhil herkesten gizlenen kazı çalışması Devletin hangi kurumlan tarafından ve hangi amaçla yapılmaktadır?


2. Yapılmakta olan bu kazının gizliliği için herhangi bir mahkeme kararı var mıdır? Varsa hangi tarihte hangi mahkemeden alınmıştır?


3. Bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında hangi tarihi eserler çıkarılmıştır? Bu eserler şu an nerededir?


4. Daha önce bu alanda kaçak olarak yapılan kazıların uluslararası bir boyutu tespit edilmiş midir?


5. Bu bölgedeki kaçak kazı çalışmaları nedeniyle işlendiği iddia edilen cinayetlerin uluslararası boyutu var mıdır?


6. Bu gizli kazı çalışması ne zaman tamamlanacaktır? Bu konuda kamuoyuna ne zaman doyurucu ve gerçek bilgi verilecektir?





Geri Dön