25 / 04 / 2024

Mersin Akdeniz'deki kentsel dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Mersin Akdeniz'deki kentsel dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Barış ve Bahçe Mahallesi sakinlerinin ardından konunun uzmanları ve STK’lar da projeye onay verdi. Dönüşüme öncülük eden Akdeniz Belediyesi, Türkiye’ye ve diğer belediyelere örnek olacak bir model peşinde.



Barış ve Bahçe Mahallesi sakinlerinin ardından konunun uzmanları ve STK’lar da projeye onay verdi. Dönüşüme öncülük eden Akdeniz Belediyesi, Türkiye’ye ve diğer belediyelere örnek olacak bir model peşinde.


Akdeniz Belediyesi’nin, Barış ve Bahçe mahallelerinin kentsel dönüşümüne ilişkin olarak bölge sakinlerine yönelik düzenlediği anket araştırmasında, mahalle sakinlerinin yüzde 83’lük bir kesimi, borçlanmayacakları ve yerinden edilmeyecekleri bir projeye destek vermişti. Bu araştırmanın ardından Akdeniz Belediyesi yetkilileri, akademisyenler, meslek odaları, STK temsilcileri, uzmanlar ve kentin farklı dinamiklerinin katılımıyla, “Barış ve Bahçe Mahalleleri Kentsel Dönüşümü Toplantısı” düzenledi. Akdeniz Kent Konseyi Salonu’nda, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk’ün ev sahipliğindeki toplantıya, Mersin Üniversitesi’nden akademisyenler, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Belediye Eş Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri, Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanları, Kadın Örgütleri, Muhtarlar Derneği, Temiz Toplum Derneği ile Göç-Der temsilcileri katıldı.


DÖNÜŞÜME DAİR ÖNERİ VE UYARILAR


Toplantıda, ‘doğru bir planlama ve doğru bir tasarım ve bütün bunları uygulamaya dökecek bir modelleme ile bu çalışmanın olumlu sonuç vereceği’ kanaati öne çıkarken, çalışmada, mahalle sakinlerinin yanı sıra kente değer veren bütün kesimlerin projeye dâhil edilmesi gerektiği vurgulandı. Büyükşehir Belediyesinin de projeye destek vermesi gerektiği katılımcılar tarafından ortak fikir olarak kabul edildi. Yer ve alan seçiminin doğru olduğunun altını çizen ve projenin diğer mahallelere de örnek olacağını belirten akademisyenler ve kent dinamikleri, “Rant değil insan odaklı bir proje uygulanması, imar planı hazırlanması, katılımcılığın esas alınması, ilk proje olduğu için doğru yöntem uygulanması, farklı planlama ve tasarım modeli oluşturulması, ekolojik kentsel tasarımın ağırlıklı olması ve yeşil alanların korunması, kültürel kimlik ve sosyal değerlerin korunması, mahalle olgusu ve komşuluk ilişkilerinin göz ardı edilmemesi, ortaya çıkacak kazancın halka verilmesi, kat yüksekliğinin çok olmaması, mimaride kuzey-güney ve rüzgar durumunun dikkate alınması, güneş enerjisinden faydalanılması, kentin tarihi değerleri ve geçmişinin korunması” gibi konularda öneri ve uyarılarda bulundu.


“YIKILAN EV, PROJENİN ACİLİYETİNİ VE ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARDI”


Projeyi tanıtıcı slâydın sunumunun ardından söz alan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı M. Fazıl Türk, katılımları nedeniyle konuklara teşekkür etti, bu duyarlılığın kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti. “Sizlerin desteği ve deneyimlerinizden alacağımız örneklerle ortaya iyi bir proje ve sonuç çıkacağına inanıyorum” diyen Eş Başkan Türk, yoğun emek sonucu bir fikir jimnastiği ortaya çıktığını belirterek, “Adı geçen iki mahallemiz başlangıç olacaktır ve proje Akdeniz’in, kentimizin tümünü kapsayacak. Mahallelerimizde anket yaptık, el bildirileri dağıttık, halkımızın projeye bakışını ölçtük ve büyük desteğini aldık. Barış Mahallesinde çok eski bir evin yıkılması sonucu yaşanan acı olay, projeyi burada başlatma gereğini ortaya çıkardı. Bu iki mahallemizde kentsel dönüşümü sadece bugün değil dün de savunduk, yakın geçmişte Bakanlarla ve hükümet yetkilileriyle de görüştüm, konuyu tartıştım” şeklinde konuştu.

Yeşil alanların korunması ile yeni yeşil alanlar yaratılması konusundaki endişe ve önerilere de değinen Eş Başkan Türk, “Bizler de bunun yoksunluğunu Akdeniz’de çekiyoruz. Birçok mahallemizde park yapacak alan bulamıyoruz. Mevcut yeşil alanların korunması ve yenilerinin kentimize, halkımıza kazandırılması için ayrıca çalışma yapacağız. Dönüşümle ortaya çıkacak kazancı adaletli bir şekilde dağıtmak, yıllardır bölgede yaşayan insanlara bu kazancı ulaştırmak temel ilkemizdir. Dönüşüme dair model, tasarım ve planlama noktasında da özellikle katkılarınızı bekliyoruz. Bizleri yalnız bırakmayacağınıza inanıyor, üniversiteler, uzmanlar ve odaların yapacağı çalışmayla ortaya güzel örnekler çıkacağını düşünüyoruz ” diye konuştu.


“PROJEYİ, KENT DİNAMİKLERİ VE HALKLIMIZLA BİRLİKTE ZENGİNLEŞTİRECEĞİZ”


Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da desteklerinden ötürü konuklara teşekkür etti, projede katılımcılığı ve şeffaflığı esas aldıklarını, kentin tüm dinamiklerini içine katan bir anlayışla hareket ettiklerini vurguladı. Projeyle ilgili bir birim oluşturup tartışmalar yürüttüklerini belirten Mutlu, “İleriye doğru nasıl adım atacağımızı sizlerden aldığımız fikirler belirleyecek. Belediye olarak toplumun tüm paydaşlarından da taleplerimiz olacak. Çünkü bu projeyi birlikte gerçekleştireceğiz. Toplantımızın amacı da budur. Bu süreci, açık, aleni ve sarih bir şekilde sizlerle birlikte yürütmek istiyoruz. Türkiye’de bir model yaratmak gibi bir iddiamız, toplumsal ekoloji iddiamız var. Sosyolojik olarak o mahallelerde yaşayan insanların nasıl yaşıyorlarsa, sosyologların veya diğer uzmanların bize görüş vermelerini istiyoruz” dedi. Barış ve Bahçe mahallelerinde yaptıkları anket çalışmasında, bölge sakinlerinin çok büyük kesiminin projeye onay verdiğini kaydeden Mutlu, “İnsanların mutsuz olacağı, memnuniyet duymayacağı bir projeyi hayata geçirmek gibi bir çabamız olamazdı. Öncesinde ortaya bir plan ve planlama koyduk, sürecin bir ayağı olan müteahhitlerle (MERYAP) bir araya geldik. Sonrasında da sizlerin karşısına çıktık. Her şey çok açık ve net. Sizden talebimiz, bir model ve planlama oluşturacak isek birlikte çalışalım, teknik ekibimiz de bu sürecin içinde olsun ve bir komisyon oluşturalım” diye konuştu.


“TÜRKİYE’YE VE DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK BİR MODEL ÇIKARALIM”


Eş Başkan Yüksel Mutlu, siyasi belirsizlik nedeniyle Bakanlıklarla değil, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile projenin başarılı olabileceğinin de altını çizerek şöyle konuştu. “Eğer sizler de kabul ederseniz, Büyükşehir Meclisi’nde sizlerle birlikte kapsamlı bir teknik sunum yapalım. Çünkü bu iş kentin yararı için yapılacak ve adı geçen bölge, ‘kentin göbeği’ tabir edilen yerler. Akdeniz Belediyesi’nin rant gibi bir derdi yok. Tek derdimiz, insanların mutlu olacağı bir yaşam; sosyolojik, psikolojik, ekolojik olarak da kentimizi daha yaşanabilir ve düzenli bir hale getirebilmek. Evlerin kaç kat olacağı, nasıl olacağı gibi konularda teknik arkadaşlar tartışıp bizleri bilgilendirebilirler. Projenin kapsadığı 22 hektarlık alanı ziyan etmeyelim. Zira projenin bilimsel bir yanı olduğunu düşünüyorum. Buradan öyle bir model çıkaralım ki tüm Türkiye’ye, diğer belediyelere örnek olsun. O mahallelerin, evlerin sıkıntısını yıllarca çeken kadınlar da rahat etsin, çocuklar mutlu olsun. Açıkçası halk ne istiyorsa o olsun. Sizlerin daha iyi bildiği üzere eskiden olduğu gibi Mersin’de limon ve portakal kokusu sarmış sokaklarda yürümek istiyoruz. İnsanları, mutsuz ve birbirlerinden uzak oldukları o küçük kutuların içinden kurtarmamız gerekiyor. Tabi tüm bunları yaparken de hiç kimseyi mağdur etmemeliyiz. Eğer başarılı olabilirsek, bu başarı hepimizin, kentimizin başarısı olacaktır.” Toplantı, tekrar söz alan katılımcı kurum temsilcilerinin benzeri çalışmalarla ilgili eski ve yeni örnek ve deneyimlerini, farklı önerini, fikirlerini ve kimi konularda uyarılarını dile getirmelerinin ardından sona erdi.


Mersin Haberci


Geri Dön