29 / 03 / 2024

Mersin'de kurulacak nükleer santral için yol haritası belirlendi

Mersin'de kurulacak nükleer santral için yol haritası belirlendi

Enerji Bakanlığı'nın Rusya'nın Mersin'de inşa edeceği Türkiye'nin ilk nükleer santralının 'yol haritasını' belirlemek üzere Ankara'da yaptığı toplantıya MİT'ten Milli Eğitim Bakanlığı'na kadar çeşitli kurumlardan 60 kişi katıldı  



Enerji Bakanlığı'nın Rusya'nın Mersin'de inşa edeceği Türkiye'nin ilk nükleer santralının 'yol haritasını' belirlemek üzere Ankara'da yaptığı toplantıya MİT'ten Milli Eğitim Bakanlığı'na kadar çeşitli kurumlardan 60 kişi katıldı. Toplantıda nükleer köye gelecek Rusların çalışma izinleri ele alındı.

Enerji Bakanlığı, önceki gün Rusya'nın Mersin-Akkuyu'da inşa edeceği Türkiye'nin ilk nükleer santralı için 'yol haritasını' belirlemek üzere Ankara'da önemli bir toplantı organize etti. Toplantıya; Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü, çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 60 kişi katıldı.

RUSLARDAN HENÜZ BAşžVURU YOK

Rusya'dan, Mersin'de inşa edilecek santral için Türkiye'ye çok sayıda mühendis ve teknik ekip gelecek. Böylece Mersin'de nükleer köy oluşacak. MİT ve Emniyet, bu kişilerin çalışma izinleri ve diğer konulardaki düzenlemeler ve kurallara ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantıya katıldı. Toplantıda EPDK yetkililerinden, nükleer santrala ilişkin lisanslama çalışmaları hakkında bilgi alındı. EPDK yetkilileri, Rusların henüz başvuruda bulunmadığını belirtti. Rus Atomstroyexport, öncelikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) başvuracak. Mersin'de inşa edeceği santralı, adına 'tescil' ettirecek, ardından EPDK nezdinde lisans girişiminde bulunacak.

Habertürk/Olcay AYDİLEK

 


Geri Dön