26 / 04 / 2024

Mersinli iş adamlarından yeni konteyner limanı talebi!

Mersinli iş adamlarından yeni konteyner limanı talebi!

Mersin iş dünyası uzun yıllardır bekleyen yeni konteyner limanı projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir projenin Mersin Limanı'nı Akdeniz çanağının önemli bir yük aktarma merkezine dönüştüreceğini ifade etti.



Mersin iş dünyası uzun yıllardır bekleyen yeni konteyner limanı projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir projenin Mersin Limanı'nı Akdeniz çanağının önemli bir yük aktarma merkezine dönüştüreceğini ifade etti. 


Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin'de planlanan ancak uzun yıllardır hayata geçmeyen projeler olduğunu ifade ederek, "Mersin ekonomisinin daha da gelişmesi için yatırım planlarına alman Yeni Konteyner Limanı projesi en kısa zamanda hayata geçirilmelidir" dedi.

 

Mersin Limanı'nın sadece Mersin için değil, hinterlandında yer alan iller için de dünyaya açılan bir kapı konumunda olduğunu kaydeden Özdemir, " Mersin Limanı'na yılda yaklaşık 4 bin 500 gemi uğramaktadır. Konteyner istatistiklerine göre Mersin Limanı en fazla elleçleme yapılan en büyük ikinci limandır. Mersin ekonomisinin gelişmesi için yatırım planlarına alman Yeni Konteyner Limanı Projesi en kısa zamanda hayata geçirilmelidir. Böylece, Mersin Limanı Akdeniz çanağında yer alan önemli bir yük aktarma merkezi olacaktır"diye konuştu. 


2016'nm sıkıntılı geçmesine rağmen, Mersin iş dünyası olarak üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihraç etmeye devam ettiklerinivurgulayan Özdemir, "Mersin'in, bir önceki yıla göre ihracat hacmi yüzde 4.9 artarak 1 milyar 495 milyon dolara çıktı. Irak, Suriye ve Rusya ise en önemli pazarlarımız oldu" dedi. Türkiye'nin yıl boyunca 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak, bu sınavda sınıfta kalan birçok Avrupa Birliği ülkesine insanlık ve hoşgörü dersi verdiğini kaydeden Özdemir, "Mersin de bu çerçevede en fazla sorumluluk alan kentlerden biri oldu" ifadelerini kullandı. 


Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı bir an önce başlasın 


Mersin'in lojistik ve ticaret merkezine dönüşmesi açısından Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi'nin hayata geçirilmesinin de büyük önem taşıdığını vurgula yan Özdemir, "Geçtiğimiz günlerde ihale sürecinin tamamlandığı bu projenin inşaatına da bir an önce başlanmasını umuyoruz" diye konuştu. Turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olan Mersin'in turizme açılma sürecinin çok yavaş işlediğini savunan Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kazanlı turizm bölgesi olarak ilan edildi. Önemli büyük firmalara yer tahsisleri yapıldı. Fakat kaç yıldır tahsis edilmiş olmasına karşın hala yapılmış olan bir yatırım yok. Mevcut yatırımların tamamlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması ya da projenin küçültülerek farklı kitlelere açılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca ulaşım, turizm ve lojistik imkanların güçlenmesi açısından, Çeşmeli'de sona eren otoyolun Taşucu'na kadar uzatılması yararlı olacaktır" 


Rusya pazarındaki kayıpları bu yıl telafi ederiz 


Sektör açısından 2016 yılının en önemli gelişmelerinin başında 14 Ekim'de açıklanan 'Milli Tarım Projesi'nin geldiğini ifade eden Özdemir, bu modelin olumlu sonuçlarının önümüzdeki dönemlerde alınacağını kaydetti. Kasım 2015'te yaşanan uçak krizi sonrası sektörün Rusya ambargosu ile zor günler geçirdiğini hatırlatan Abdullah Özdemir, " Yılın son çeyreğinde ambargo büyük oranda kaldırıldı. Rusya'ya ihracatımızda yaşadığımız ciddi kayıpları 2017'de telafi edeceğimize inanıyorum" dedi. 


Yaş meyve-sebze ihracatında lideriz 

Mersin açısından tarım-gıda sektörünün ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Abdullah Özdemir, "Kentimizin 2016 yılında gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 70'lik bölümünü tarım-gıda ürünleri oluşturmaktadır. Mersin 2016 yılında ülkemizin yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 23'lük bölümünü tek başına karşıladı. 450 milyon dolarlık ihracatı ile bu alanda lider pozisyonunu korudu. Narenciye ürünleri ise en önemli ihraç kalemi oldu. Ayrıca aynı dönemde; hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde Mersin'in ihracatı 484 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bakliyat ihracatında Mersin, Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı" diye konuştu.


Dünya


Geri Dön