19 / 04 / 2024

Mesleki yeterlilik belgesi hangi meslekler için zorunludur?

Mesleki yeterlilik belgesi hangi meslekler için zorunludur?

Aydınlık Gazetesi köşe yazarı olan Şenay Koçyiğit Özdoğan bugünkü yazısında ''Mesleki yeterlilik belgesi hangi meslekler için zorunludur?'' okuyucusunun sorduğu sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Şenay Hanım, mesleki yeterlilik belgesi nedir? Bu belgeyi almadan çalışmanın cezası var mıdır? Hangi meslekler için zorunludur?


Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterlilik(ler)de tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir. Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.


Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 48 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6.7 milyon kişi çalışmaktadır. İş kazalarının yüzde 2’sinin kaçınılmaz, yüzde 10’unun tehlikeli durumlarda, yüzde 88’inin ise tehlikeli davranışlardan kaynaklanmaktadır, insan faktöründen kaynaklı kazaların yüzde 88’inin nitelikli ve belgeli işgücü ile azaltılabilir. Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluş görevlendirilmiştir. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası öngörülmüştür. Mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan 48 meslek dalı listesini yarınki yazımızda okuyabilirsiniz.



Şenay Koçyiğit ÖZDOĞAN/Aydınlık


Geri Dön