24 / 04 / 2024

Mesut Güleroğlu: 2017’nin ilk 6 ayı konut alınmalı!

Mesut Güleroğlu: 2017’nin ilk 6 ayı konut alınmalı!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, dözizdeki yükselişin kriz ortamı oluşturduğunu ama bu yükselişin fırsat da getirdiğini belitti. Güleroğlu, ''İnsanlar dövizden ettiği karı menkule yatırdı'' dedi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkul sektörünün bir yılını, sektördeki gelişmeleri Ticaret Gazetesi’ne değerlendirdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında konut satışlarının düştüğünü ifade eden Mesut Güleroğlu, gayrimenkul almanın tam zamanı olduğunu belirterek 2017’nin ikinci altı ayında konut satışlarında ciddi bir hareketlenme beklediklerini söyledi.


2016’nın son çeyreğinde ise çok ciddi yukarıya doğru çıkan bir trend görüldüğünü dile getiren Güleroğlu, “Konut satışları 3 binlerden 6 bin 7 binlere kadar çıkıyor. Yani piyasalarda ciddi bir hareketlenme var. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında konut satışı adet bazında 7 bin 500, 7 bin 800 bandına kadar çıkmış. Dört büyük şehre baktığımızda İstanbul birinci,  Ankara  ikinci,  İzmir  üçüncü, Bursa ise dördüncü sırada yer alıyor. Genel yapıda konut piyasasında ciddi bir hareket görüyoruz” dedi.


Yatırım yapmanın tam zamanı 

Dövizdeki yükselişin bir kriz ortamı oluşturduğunu fakat bu yükselişin beraberinde bir fırsatı da getirdiğini belirten Güleroğlu, “Döviz kurunun ülkede yükselmesi bir kriz ortamı oluşturdu. İnsanlar dövizden ettiği karı gayrımenkule yatırdı.  Geçmişte de bunları 1994­95 krizlerinde 20001 krizlerinde yaşadık, bugün de bunu yaşıyoruz. Gayrimenkul sektörü 2017’de yaklaşık yüzde 30’luk bir büyüme tahmin ediyoruz. Faiz oranlarının şu anki pozisyonuna göre insanların bir beklentisi var. Beklenti de faiz oranlarının düşmesiyle ilgili. Ancak bu söylediğim projeyi anlatığım resmi iyi okuya bilen şuanda gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu anlayabiliyor. Zaten bugünlerde alınan gayrimenkuller fiyatlarının değer artışı olmadan alınan gayrimenkuller olduğu için ilerde konut kredi faiz oranları aşağı doğru düştüğünde ters orantılı olarak da konut fiyatları da yukarıya doğru çıkacaktır. İşte bizim yatırımcımızda şu anki fotoğrafı görüp bu fotoğrafı iyi değerlendirirse para kazanır. Şunu açıkça konuşmak gerekiyor Ayşe Teyze, Fadime Abla dolardan para kazanmıyor. Dolardan kazanan büyük oyuncular, o yüzden biran önce yastık altındaki doların, altının gayrimenkule yatırılması hem ülke ekonomisi için hem de yatırımcı için daha iyi” ifadelerini kullandı.


Konuta talep artacak

Emlak Komisyoncuları olarak 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir hareketlenme beklediklerini ifade eden Başkan Güleroğlu, “2017’de kredi faiz oranlarının düşüşünü bekliyoruz. Konut kredi faiz oranları aşağı düştüğünde konut fiyatlarının yukarı doğru çıkacağının altını ayrıca çizmek istiyorum. Tabi konut kredi faiz oranları düşünce konuta olan talepte artacak. 2017 yılının ikinci altı ayından konut satışlarında ciddi bir hareketlenme bekliyoruz” diye konuştu.


Yasa ile kaçak emlakçılar engellenecek

Nisan ayında Emlak Danışmanlığı Kanun Taslağı’nı İzmir’e geldiğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi’ye ilettiklerini belirten Güleroğlu, “Tam bu yönetmelikler hazırlanırken bu hain darbe girişimini yaşadık. Şimdi yeni yeni tekrar toparlanıyor. Bu darbe olmamış olsaydı bu aylarda yani Ocak, Şubat aylarında biz Emlak Danışmanlığı yasa tasarısının yürürlüğe gireceği konusunda hükümet yetkililerinden bir söz almıştık. Şuanda bu görüşmeler hala devam ediyor” dedi.


Getirilecek yeni düzenleme ile üniversite mezunu olmayanların bu mesleği yapamayacağını belirten Güleroğlu, yürürlüğe girecek yasa ile kaçak olarak emlak komisyonculuğu yapanların engellenmiş olacağını kaydetti. Güleroğlu, mevcut emlak komisyoncularının işlerine devam edebilmesi için de vergi kaydı, oda kaydı, esnaf sicil kaydı, Emlak Komisyoncuları Odası veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu kurslardan belge almış olması ve bunların hepsinin de faal olması gerektiğini söyledi.


İzmir’de kira fiyatları uygun

İzmir’de kira fiyatlarının uygun olduğunu belirten Oda Başkanı Güleroğlu, “Eskiden öğrenciler fiyatı çok şişiriyorlardı 1+1 daireler yoktu, 3+1 daireleri yaklaşık üç yâda dört bilemediniz beş kişi bir araya gelip kiralıya biliyordu, daha yüksek kira istiyordu mal sahibi de. Fakat şimdi bu tip bölgelerde öğrencilerin yerleşim bölgelerinde okulların etrafındaki bölgelerde 1+1 daireleri görüyoruz. 1+1 dairelerin hem fiyatları yüksek hem de kiraları normal kiraların üzerinde. Bugün Şirinyer merkezde 850 liraya, Buca’da da 800 liraya 3+1 daireleri bulabilirsiniz” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme Kentsel dönüşüm çalışmalarını da değerlendiren Güleroğlu, dönüşümün tüm illerde olması gerektiğini ifade etti.


Güleroğlu, “Kentsel dönüşüm binaların yenilenmesi, daha iyi yerleşim alanların olmasıyla ilgili. Fakat bu farklı bir şekilde uygulanıyor. Bizim özellikle İzmir’de gördüğümüz pafta bazında değil, ada veya parsel bazında yapılanma oluyor. Yani eski binayı yıkıyoruz yerine aynı binayı yapıyoruz. Sadece eski binayı yeniliyoruz. Bunun adı kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme. Mesela Bayraklı bölgesinde gördüğümüz tek katlı, iki katlı evleri komple pafta bazında yıkıp yeniden bir düzenlemeyle, yeni bir hal alması sağladığımızda kentsel dönüşümü başarmış oluruz. Daha İzmir’de göremedik” dedi.


Otellerdeki gibi bir sistem olmalı

Günlük ev kiralamalarına karşı olmadıklarını belirten Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı, “Günlük kiralama için ev açıyorsanız bu eve pansiyon adı altında vergi kaydı açmanız gerekiyor. Mal sahibi olarak her gelen kişinin kaydını tutmanız gerekiyor. Ama maalesef günlük kiralamalarda hatta bugünlerde artık iyice zıvanadan çıktı. 1+1 evleri günde üç kişiye saatlik olarak kiraya veriyorlar. Kentler içerisinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu evler fuhuş, terör ve uyuşturucusu kullanımı için kullanıyor. Eğer 1+1 evler günlük olarak kiralanacaksa otellerdeki gibi bir sistem olmalı buraya giren kişilerin kimlik bilgileri alınmalı ki ve bunun karşılığında da vergisi ödenmeli. Şuanda 1+1 evleri günlük olarak kiraya veren kişiler hiçbiri vergi ödenmiyor. Kira rantından kaynaklı vergide kaçırıyor. Bunun yeniden düzenlenmesi lazım.  Otellerin kullandığı sistemin bu tip evlerde kullanılması kaydıyla bu evlerin kiraya verilmesine karşı değilim” ifadelerini kullandı.


İzmir tercih ediliyor

Yabancıların gayrimenkul yatırımı için İzmir’i de tercih ettiğini aktaran Güleroğlu, “İzmir’e yatırım yapanlar özellikle Didim, Foça, Çeşme gibi yerlere yatırım yapıyor. Mülk satın alanlar 60 ve 65 yaş üzerindeki kişiler. Onlarda emekliliklerini orada yaşamak istiyorlar. Genel yapıda İzmir tercih ediliyor” diye konuştu.


Emlak Komisyoncuları şikayetçi

Emlak Komisyoncularının en büyük sıkıntısının kaçak emlak komisyonculuğu yapanlar olduğuna dikkat çeken Güleroğlu, “Kapıcılar, apartman yöneticileri ve bazı muhtarlar bu işi kaçak olarak yapmaya çalışıyor. Kaçak olarak bu işi yapanlara karşıyız. Çünkü ben devletime vergimi veriyorum, sigortamı ödüyorum, kira ödüyorum karşılıklı bir iş yaptığımda bunun faturasını kesiyorum. Fakat kaçak çalışan kişi hem komisyonda indirim yapıyor, hem vergi vermiyor ve paranın birçoğu da cebine kalıyor. Biz Emlak Komisyoncuları bundan şikayetçiyiz” dedi.



Ticaret Gazetesi


Geri Dön