29 / 03 / 2024

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in açıklamalarının ardından gündem olan ve internetin yeni dönemi şeklinde belirtilen 'Metaverse' evreninde arsa fiyatları tavan yaptı. Arsaların fiyatları gerçek konut fiyatlarını aşarken, satışlara ek olarak kiralamalarda başladı...



Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in açıklamalarının ardından gündem olan ve internetin yeni dönemi şeklinde belirtilen 'Metaverse' evreninde arsa fiyatları tavan yaptı. Decentraland'de 2,43 milyon dolara arsa satışı yapılırken, bu fiyat San Francisco ya da New York'ta bulunan normal bir konut fiyatınıdan daha fazla. Halihazırda hem ABD hem de Kanada'da ev fiyatları enflasyonla boğuşup, konut fiyat endekslerinin zirve yaptığı 2007 krizinden öncesini çok çok aşmışken, yatırımcılar fiziki arsa ya da konut almak yerine Metaverse dünyasından arsa alımlarına odaklandı. Arsaların satışı yapılmakla kalmadı, kiraya vermeler de başladı.

İnternetle beraber dünya yeni bir döneme giriş yaptı. Açık kodlu bilgi paylaşımı, sanallaşan kişiler, ilişkiler ve deneyimler derken, kripto para ile dijital hale gelen ekonomi, şimdi de başka bir yüzüyle gündeme geliyor. Fırsatları ve tehditleriyle dünyanın yeni bir bilgi-iletişim arayüzünün eşiğinde olduğuna dikkat çekiliyor. Yeni sanal evren, merkeziyetsiz merkez Metaverse, “gerçek dünyanın dijital kopyalarına yatırım yaptırıyor” değerlendirmeleri yapılıyor. Örneğin, Metaverse'de satışa çıkarılan arsaların fiyatı gerçek konut fiyatlarını aştı. Bu durum akıllara; 400 sene önce Hollanda'daki Lale Balonu'nun gelmesini sağlıyor. Finans literatüründe 'Lale Spekülasyonu' şeklinde yer alan bu olay, daha sonra bir çılgınlığa dönüşmüş; 1637 yılının Hollanda'sında tek bir lale soğanı, meslek sahibi bir kişinin bir senelik kazancının 10 katına yükselmişti. 

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Facebook, yeni ismiyle Meta; başta olacak şekilde pek çok teknoloji firmasının sahiplenmeye çalıştığı, markaların ise yer edinmek için yarışa girdiği bu yeni evren, yepyeni istihdam imkanları da oluşturuyor. İşin uzmanları ise Metaverse'te arsa almak ya da bu mecraya yatırım yapmakla ilgili farklı görüşleri savunuyor. Kimine göre burası yeni devlerin doğacağı bir alan. Kimi ise buradaki yüksek fiyatları, zamanın Lale Balonu'yla benzeştiriyor. Kimi Metaverse'te olmanın, olası yeni pandemilerden dolayı bir tercih değil mecburiyet olacağını savunurken, kimi de hukuki sorunların altını çiziyor. 

İşte işin uzmanlarının düşünceleriyle yeni merkeziyetsiz merkez, Metaverse'ün detayları...


Geri Dön