26 / 04 / 2024

Metro ve metrobüse yakınlık konut fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Metro ve metrobüse yakınlık konut fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Colliers Türkiye tarafından hazırlanan 2018 yılı 1. çeyrek gayrimenkul ve ofis piyasası genel bakış raporu bugün açıklandı. 



Colliers Türkiye tarafından hazırlanan 2018 yılı 1. çeyrek gayrimenkul ve ofis piyasası raporunda önemli başlıklar dikkat çekiyor. Raporda, “İstanbul Metrobüs ve Raylı Sistemler Ağı Konut Kira ve Satış Fiyatları”bölümünde konut fiyat artışları yer alııyor. 

Yapılan analizlere göre İstanbul genelinde ABD Doları bazında satış fiyatları, yapılmakta olan raylı sistem hatları ve çevresinde ortalama %3 ile %5 oranında artış gösterirken; mevcut hatların çevresinde yüzde 4 ile yüzde 7
oranında azalmıştır. Levent ve Boğaziçi Üniversitesi Hisarüstü arasında faaliyet gösteren M6 Metro hattı çevresinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre kira ve satış fiyatlarında sırasıyla yaklaşık %3,5 ve %1 oranında düşüş görülmüştür. Buna rağmen, M6 Metro hattı çevresi en pahalı bölge olmaya devam etmektedir. Buna ek olarak, metrobüs hattı üzerindeki Zincirlikuyu durağı çevresinde satış ve kira fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %8 oranında düşüş göstermiştir. Ancak yine de Zincirlikuyu, M6 metro hattı ve çevresi ile birlikte en pahalı bölgeler arasındadır.

Yeni geliştirilmekte olan M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattı çevresinde kira fiyatlarında yaklaşık, %3 oranında artış görülürken; satış fiyatlarında ortalama %1 oranında düşüş görülmektedir. Yeni geliştirilmekte olan bir diğer metro hattı M5 Çekmeköy-Üsküdar metro hattı çevresinde, kira fiyatları ortalama %7 oranında; satış fiyatları ise ortalama %1,5 oranında artış göstermiştir.

Mevcutta var olan ve yeni eklemeler yapılması beklenmeyen ulaşım hatlarında kira ve satış fiyatlarında genel bir düşüş gözlenmektedir. Mevcut hatların oturmuş olması ve yeni hatlardaki gelişmeler özellikle kiralama talebini hat çevresindeki yeni gelişen bölgelere kaydırmaktadır.

Analizlerimize göre, satış ve kira fiyatı olarak en pahalı bölgeler Merkezi İş Alanı (MİA) içerisindeki ve çevresindeki konut alanları olarak ön plana çıkmıştır. Ortalama kira ve satış fiyatları merkezden uzaklaştıkça azalmaktadır. İstanbul’un en fazla ofis stokuna ve çalışan nüfusuna sahip MİA bölgesinde kira ve satış fiyatlarının yüksek olması, çalışan nüfusun ulaşım sürelerini kısaltma pahasına daha fazla ödemeye razı olmasından dolayıdır. 

Kira ve satış fiyatlarını yukarıya çeken bir diğer etken sosyal ve kültürel faaliyetlerin yoğunlaştığı alanlara yakın olma isteğidir. Avrupa Yakası’nda Taksim çevresi, İstanbul Boğazı’na yakın olan bölgeler ve Atatürk Havalimanı çevresi; Asya Yakası’nda ise Kadıköy ve çevresi bu etkenden dolayı diğer bölgelere göre daha yüksek kira ve satış fiyatlarına sahiptir. 


Geri Dön