27 / 04 / 2024

Metro ve tramvay ulaşımının olmadığı yere turistler de gidemiyor!

Metro ve tramvay ulaşımının olmadığı yere turistler de gidemiyor!

İstanbul, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ziyaretçilerin yaşadığı en büyük problemi ise bilgilendirme eksiklikleri oluşturuyor. Turistler, her noktada daha çok bilgilendirme istiyor...



Ziyaretçilerin yaşadığı en büyük problemi ise bilgilendirme eksiklikleri oluşturuyor. Yabancı turistler için metro ve tramvay hat çizelgeleri büyük bir kolaylık sağlasa da, diğer ulaşım araçları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Turistler, her noktada daha çok bilgilendirme istiyor.


İstanbul’da toplu taşıma araçlarındaki bilgilendirme eksikliği şehre yabancı olanları zor durumda bırakıyor. Özellikle otobüs duraklarındaki bilgilendirme eksikliği raylı sitemleri kullanamayanları oldukça uğraştırıyor. Otobüs duraklarında hattın kalktığı ve varacağı yer dışında hiçbir bilgilendirme yok. Bu nedenle kalkış ve varış noktaları arasında bir yere gidecek olan yolcular gidecekleri yeri mecburen birilerine soruyor. Bu durumdan en çok şikayetçi olanlar ise yabancı turistler. Yedikule, Eyüp, Rumelihisarı, Çamlıca gibi İstanbul’un en önemli tarihi ve turistik mekânlarına ulaşmakta sıkıntı yaşayan turistler, Türk vatandaşları ile iletişim de kuramayınca istedikleri yere gidebilmek için bin bir zahmet   çekiyor. İnternet ortamında dahi yeterli bilgilere ulaşamayan turistler çareyi ya yürümekte ya da taksiye binmekte buluyor.


Yabancı turistler ayrıca turist bilgilendirme bürolarının da yetersiz olduğunu düşünüyor. Yılda yaklaşık 10 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’da sadece 6 turist bilgilendirme ofisi bulunuyor. Hırvatistan’dan İstanbul’a 5 günlük seyahat için gelen Ivana Polic adlı turist İstanbul’daki turist bilgilendirme ofislerinin oldukça yetersiz olduğunu düşünenlerden. Genç turist, otobüs duraklarında da İngilizce bilgilendirme olmadığı için istediği yerlere gidemediğini söylüyor. 


Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel ‘‘Vatandaşlarımız ve yabancı turistler için herhangi bir ulaşım rehberi olmadığı için insanlar nereye nasıl gideceklerini bilemiyorlar.’’ diyor. Yücel ayrıca, turistlerin yoğun olarak kullandıkları bölgelerde sadece İngilizce değil Arapça, Japonca  gibi dillerde de bilgilendirme olmasını ve bunun için canlı noktaların kurulması gerektiğini söylüyor.


İETT’den alınan bilgiye göre ise müdürlüğün otobüs duraklarında yabancı dilde bilgilendirme yapmak için herhangi bir çalışması yok. Şehre yabancı olanların seyahatini kolaylaştırmak için geliştirilen Mobiett akıllı telefon uygulaması ise sadece Türkçe dil seçeneğine sahip. Otobüs duraklarında da metro ve tramvay benzeri bir bilgilendirmenin olması gerektiğini söyleyen turistlerin bir diğer şikayeti ise istasyonlarda emanet dolaplarının olmaması. Avrupa’nın birçok şehrinde uygulanan bu sistem dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan İstanbul’da mevcut değil. Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşı Toni Sylvester metro istasyonlarında emanet dolabı bulunmadığı için İstanbul’dan ayrılacağı gün akşama kadar valizlerini yanında sürüklediğini söylüyor.


Zaman


Geri Dön