20 / 04 / 2024

Mevlüt Çavuşoğlu: İzmirli belediyeler AB projelerine başvurmuyor!

Mevlüt Çavuşoğlu: İzmirli belediyeler AB projelerine başvurmuyor!

Kruvaziyer Turimi ve Avrupa'daki Liman Güvenlik Uygulamaları'nın açılışı için İzmir'e gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yerel yönetimleri eleştirdi. Çavuşoğlu "İzmirli belediyeler AB projelerine başvurmuyor" dedi




Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu,  İzmir  Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan Avrupa Birliği projesi "Kruvaziyer Turimi ve Avrupa'daki Liman Güvenlik Uygulamaları"nın açılış töreni için İzmir'e geldi. Çavuşoğlu, İzmir'in altyapı sorununu ve turizm çeşitliliğinin olmamasını eleştirirken, belediyelerin AB projelerine başvurmadığını da dile getirdi.


Sağlık ve golf

İzmir Valiliği'nde düzenlenen proje açılış törenine katılan Bakan Çavuşoğlu İzmir'in altyapısının yetersiz kaldığını söyledi. Çavuşoğlu, "Bugün AB projelerine en fazla başvuran İzmir Valiliği. Esasında bu tür projelere yerel yönetimlerin, belediyelerin başvurması beklenir. Ne yazık ki, İzmir'deki belediyeler şimdiye dek tek bir proje bile sunamadılar" dedi. İzmir'e sağlık ve golf turizmi gibi alternatf turizm seçeneklerinin kazandırılması gerektiğini de dile getiren Çavuşoğlu, "Ama bunun için kentin altyapısını da iyi olması lazım. Bugün İzmir'in çevre yolları gayet iyi ama kent içine girdiğinizde tam bir karmaşa hakim" dedi.


İki farklı kent

İzmir'in gündüz başka gece başka gözüktüğünü dile getiren Çavuşoğlu, "Gece deniz kenarından kente bakınca bir inci gerdanlık gibi kıyıların ışıl ışıl görüntüsüne karşın sabah olup başınızı kuzeye çevirdğinizde sanki bir mezarlıkmış gibi duran gecekondularla karşılaşıyorsunuz. Buralarda 3'üncü, 4'üncü dünya ülkesindeymişiz gibi gecekondular var. Bu gerçeği kabul edip dönüşümü başlatmalıyız" diye konuştu. AB'den beklentilerini de açıklayan Çavuşoğlu, "Biz AB'den yeni fasılların açılması için somut adımlar bekliyoruz. Görüştüğümüz Avrupalı yetkililerin hepsi bize bunu olacağını söylüyor ama artık somut adım görmek istiyoruz. Bugün Türkiye'de de zihinsel değişim başladı. Yargıda'ki zihin değişmediği için bugüne dek defalarca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tazminat ödemeye mahkum olduk. İşte şimdi çıkardığımız yasalarla, değişikliklerle bunu çözüyoruz. AB'yi istemiyoruz sesleri yükselebiliyor. Ama hala AB en müreffef, en istikrarlı, en kalkınmış ve en güvenli kıtadır. Alternatif olacak birliktelikler değil tamamlayıcı diyebileceğimiz birliktelikler başka ülkelerle de olabilir. Ama bunlar AB'den vazgeçtik anlamına gelmemeli" diye konuştu. Çavuşoğlu'nun ikinci adresi de Türk Kızılayı oldu. Burada 'Eurodesk En İyi Temas Noktası' ödülünü alan Türk Kızılayı İzmir Şubesi'ni ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu yetkilileri tebrik ederek sertifika verdi. 


Belçika örneği yerinde incelenecek

AB Genel Sekreterliği'nce onaylanan "Kruvaziyer Turimi ve Avrupa'daki Liman Güvenlik Uygulamaları" projesi 34 bin 500 euroluk hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında Uluslararası Denizcilik Teşkilatı tarafından çıkarılan ve tüm limanlarda uygulanması zorunlu olan Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği'nin (ISPS) getirdiği yenilikler ve uygulamalar Belçika'nın Antwerp Liman'ı örneği yerinde incelenerek öğrenilecek. 25 kişilik bir grup 1 hafta boyunca Belçika'da incelemelerde bulunacak. İzmir Emniyet Müdürlüğü'nce hazırlanan projenin yerli ortakları ise Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, DEÜ Denizcilik Fakültesi, TCDD Alsancak Liman İşletme Müdürlüğü, İzmir Liman Başklanlığı, Liman İşletme, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Deniz Ticaret Odası oldu. Projenin 8 ay süreceği ve Temmuz ayında sona ereceği belirtildi.




Yeni Asır


Geri Dön