19 / 04 / 2024

Mevlüt Oral: İstikrar piyasayı canlandırmadı!

Mevlüt Oral: İstikrar piyasayı canlandırmadı!

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, seçim öncesi piyasalarda yaprak dahi kımıldamadığını belirtirken seçimlerden sonra ise tablonun çok fazla değişmediğini kaydetti.



EMLAK sektörünün 7 Haziran seçimlerinden sonra adeta durgunlaştığını kaydeden Başkan Oral, "Emlak sektörü 7 Haziran seçimlerinden sonra adeta abandone olmuş durumdaydı. 

Dövizin ve faizlerin artması piyasayı kara kara düşündürüyordu. Konut satışları adeta durmuş ve piyasada yaprak kımıldamıyordu. Herkes kendini 1 Kasım'da yapılacak seçime endekslemiş ve yatırımlar ile alış verişler 1 Kasım sonrasına saklanmıştı" dedi. Asgari ücretin artışıyla ev kiralarında da artış yaşanacağını belirten Başkan Oral, "1 Kasım seçimleri öncesi verilen vaatlerde asgari ücretin bin 300 TL olacağı belirtiliyordu. Bu asgari ücretli için her ne kadar iyi bir gelişme olsa da bazı ev sahipleri bunu fırsata çevirerek ev kiralarında yüzde 50 oranında bir artış yapmaları muhtemeldir. Ev kirası gibi diğer giderlerin de artmasıyla bin 300 TL olan asgari ücret eski haline geri gelir" diye belirtti. 


SADECE HAREKETLİLİK VAR

 Piyasalarda sadece bir hareketlilik olduğunu fakat bunun satışlara yansımadığını dile getiren Oral, "1 Kasım seçimleri sonrası tek başına iktidar tablosu ile piyasalarda bir istikrar sağlandı fakat bu şimdilik görüntüde. Piyasalarda hareketlilik olsa da konut satışlarına yansıma olmadı. Konut kredi faizlerinde şu an için bir düşüş olmasa da düşüş yaşanması bekleniyor. 

1,20'lerdeki faiz oranlarının 0,75'lere düşmesi gerekmektedir. Faizlerin düşmesi satışlara yüzde 30 oranında yansıması bekleniyor. Ayrıca konut satışlarında alınan harçların artacağı yönündeki söylenti de piyasalarda bir tedirginliğe neden oluyor. Satışların önünün açılması için harçlarında artmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 



Gazete Gerçek 


Geri Dön