25 / 04 / 2024

Milano EXPO 2015 Fuarı sona erdi!

Milano EXPO 2015 Fuarı sona erdi!

Birçok ülkeyi "Gezegeni beslemek, yaşam için enerji" temasıyla bir araya getiren Milano EXPO 2015 fuarı, kapanış töreniyle sona erdi.



Birçok ülkeyi "Gezegeni beslemek, yaşam için enerji" temasıyla bir araya getiren Milano EXPO 2015 fuarı, kapanış töreniyle sona erdi.


Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu'nda 7 yıl önce yapılan oylamada İzmir'i geçerek EXPO'yu düzenleme hakkını kazanan Milano, EXPO 2015 ev sahipliğini tamamladı.


Kapılarını 1 Mayıs'ta açan EXPO 2015, kapanış töreni ve havai fişek gösterileriyle son buldu.


 İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, EXPO alanındaki açık hava tiyatrosunda düzenlenen kapanış töreninde, "Milano ve İtalya tarafından tabiat anamız ile daha iyi olmasını istediğimiz insanlığa yönelik, geleceğimizle köprü kurmak için projelendirilerek bütün dünyaya sunulan bu verimli yürüyüşü sonuçlandırmak, benim için onurdur" dedi.


Milano EXPO'nun İtalya için büyük fırsat olduğunu dile getiren Mattarella, ülkenin birlik içinde bu projeyi gerçekleştirme mücadelesini kazandığını söyledi.


Mattarella, alanda kalacak tek unsur olarak belirlenen fuarın simgesi "Hayat Ağacı"nın, kendilerine Milano EXPO 2015 mirası olduğunu belirtti.


EXPO Milano Yüksek Komiseri Giuseppe Sala da yaratıcılık, misafirperverlik ve organizasyonlarıyla dünyayı fethettiklerini dile getirdi.


Sala, 184 gün boyunca 60 devlet ve hükümet başkanı, 200 bakan ile 20 milyonu aşkın ziyaretçiyi konuk ettiklerini bildirdi.


- "İnanmak güzeldi"


İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise Milano EXPO'nun sona ermesine ilişkin Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İnanmak güzeldi. Herkese teşekkürler" ifadelerini kullandı.


Öte yandan, Milano EXPO'daki ülke pavyonlarından bazılarının söküm işlemleri kısmen başladı. Türkiye pavyonunun sökümünün ise pazartesi gününden itibaren yapılacağı öğrenildi.


- Türk pavyonuna 5 milyon ziyaretçi


EXPO 2015'te, 4 bin 170 metrekareyle beşinci büyük alana sahip Türkiye, "Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi" alt mesajıyla temsilini gerçekleştirdi.


Mevlana'nın "gel" deyişinden yola çıkarak, çoğu ülkenin aksine fuar alanını daha açık şekilde tasarlayan Türkiye pavyonu, kolay ziyaret edilebilir olması nedeniyle 184 gün boyunca büyük ilgi gördü. 


Türk pavyonun yapımı ve işletimini üstlenen "dDf" şirketinden yapılan açıklamada, 5 milyon kişinin Türkiye pavyonunu ziyaret ettiği kaydetti.


Türk pavyonun büyük ilgi toplamasındaki en önemli faktörlerden biri de Türk mutfağı oldu. Fuarı ziyarete gelenler, tarihte tarım faaliyetlerinin ilk görüldüğü yerlerden Anadolu topraklarının özelliklerini keşfetmenin yanı sıra Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerini tatma fırsatını buldu.


Pavyonda yemeklerin yapımından sorumlu aşçılardan Hatip Usta, yaptığı açıklamada, konuklarının EXPO boyunca daha çok sulu yemekleri tercih ettiğini belirterek, "İtalyanlar yeniliğe açıklar, seviyorlar Türk yemeklerini. Farklı bir şey gördüklerinde ilgi gösteriyorlar" dedi.


Türk pavyonuna 5 bin parçalık fincan koleksiyonlarının bir bölümüyle destek veren Nihal-Murat Bursa çifti de ziyaretçilere koleksiyonları ve Türk kahvesinin özelliklerine ilişkin bilgi verdi.


Murat Bursa, Anadolu'da hiçbir şekilde kahve çekirdeği, bitkisi bulunmamasına rağmen "Türk kahvesi" gibi bir tanımlama olduğuna dikkati çekerek, "Türk kahvesi ismini veren, o kahve pişirme sürecinin bütün özelliği, kavurma, dibek, cezve ve fincan gibi malzemelerden oluşuyor. Bunun için adı Türk kahvesi" ifadelerini kullandı.


Nihal Bursa da Avrupa'nın kahveyle tanışmasının Osmanlı ile olduğunu anlatarak, "Avrupa, kahve içmeyi Osmanlı'dan öğreniyor" diye konuştu.


Bursa, fuarda, Avrupa'daki ilk porselen fabrikası Meissen'de üretilen padişahlara özel portrelerden, sultanların o dönem yaşadığı Tarabya'daki Kalender Sarayı'na kadar Osmanlı'ya ait pek çok unsurun resmedildiği birkaç yüzyıllık fincanları sergilediklerini söyledi.


Avrupa'nın o dönem Osmanlı'daki yaşama özendiğini dile getiren Bursa, "Onlar gibi kahve, tütün içmeyi, tamamıyla onlar gibi yaşamayı merak ediyorlar" dedi.


Türkiye pavyonu, son gün de en çok ilgi görenler arasında yer aldı.


- "Türkiye pavyonu maketi, koleksiyona seçildi"


Öte yandan, "dDf" şirketinden yapılan bir başka açıklamada, EXPO 2015'te binlerce yıllık kültür ve değerlerini tüm dünyaya tanıtan Türkiye pavyonu maketinin, fuar mirasını saklamak ve yaymak amacıyla kurulan Şangay Dünya EXPO Müzesi koleksiyonuna seçildiği bildirildi.


Milano'daki organizasyonun ardından, gözler tematik EXPO'lara çevrilecek. Bu kapsamda sıradaki fuar, gelecek yıl Antalya'da yapılacak Botanik EXPO'su. Bunu 2017'de Kazakistan'ın ev sahipliğini gerçekleştireceği Enerji EXPO'su izleyecek.


Büyük EXPO ise 2020'de Dubai'de düzenlenecek.


AA


Geri Dön