26 / 04 / 2024

Milyarderlere servet vergisi mi geliyor?

Milyarderlere servet vergisi mi geliyor?

ABD'de milyarderler için yüzde 3'lük servet vergisi tasarısı kongreye sunuldu. Tasarıda, Kovid-19 salgını yılı olan 2020'de servetlerini 598 milyar dolar artıran en zengin 100 Amerikalının 78 milyar dolar servet vergisi ödemesi planlanıyor...



Dünya genelinde gelir eşitsizliğinde makas hızla açılırken, servet vergisi de birçok ülkenin gündemine girmeye başladı. Sözcü'de yer alan habere göre; bu ülkeler arasına son olarak ABD de girdi. ABD’de salgın sırasında zenginler servetlerini artırırken, servet vergisi kongrenin gündemine alındı. 

Son seçimlerde Demorat Parti başkan aday adayları arasında olan senatör Elizabeth Warren’ın başını çektiği kongre üyeleri, en zengin 100 kişiden toplamda 78 milyar dolar servet vergisi alınmasını öngören bir tasarı hazırladı. 

‘Ultra milyoner Vergi Yasası’ ismi verilen tasarıda, servetleri 50 milyon doları aşan hanelerin yıllık yüzde 2 oranında servet vergisi ödemeleri öngörülüyor. Tasarıda, serveti 1 milyar doları geçen haneler için servet vergisi oranı yüzde 3 olarak belirlendi. 

Milyarderlere servet vergisi mi geliyor?

BEZOS VE MUSK İÇİN 5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE VERGİ

Tasarının yasalaşmasının muhtemel olmadığını yazan Bloomberg; tasarın yasalaşması durumunda dünyanın en zengin insanı olan Amazon’un patronu Jeff Bezos'un 5,4 milyar dolar ek vergi ödeyeceğini açıkladı. Dünyanın en zengin ikinci insanı olan Tesla patronu Elon Musk’ın ise 5,2 milyar dolar ek vergi ödeyecek.

Microsoft’un patronu Bill Gates için 4 milyar dolarlık servet vergisi tutarı ortaya çıkarken, bu rakam Facebook’un patronu Mark Zuckerberg için 2,9 milyar dolar olarak hesaplandı. 

Tasarı kapsamında ABD’nin en zengin ilk 10 kişisinin ödemesi gereken servet vergisi toplamda 32,5 milyar dolara ulaşıyor. En zengin ilk 100 kişi için bu rakam 78 milyar doları buluyor. 

Pandemi yılı olan 2020’de ABD’nin en zengin 100 insanı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını açmasının hisse senedi piyasalarını etkilemesi sayesinde servetlerini 598 milyar dolar artırmıştı.

Servet vergisi tasarısında, bu artışın yüzde 13’üne denk gelen kısma el koyulması öngörülüyor. 

Milyarderlere servet vergisi mi geliyor?

YASALAŞMASI BEKLENMİYOR

Diğer yandan, ABD Başkanı Joe Biden, seçimler öncesinde şirketlerin ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesini vaat etse de, servet vergisine sıcak bakmıyor. Demokratların önde gelen isimleri de, servet vergisinin muhafazakarların ağırlıkta olduğu Yüksek Mahkeme’den döneceğini dile getiriyor. 

California Üniversitesi’nden ekonoistler Emmanuel Saez ve Gabriel Zucman, bu tasarı kapsamında yaklaşık 100 bin aileden ve 1000 milyarderden 10 yılda toplamda 3 trilyon dolar vergi toplanabileceğini hesaplıyor.

Milyoner hesaplarına yüzde 1.5 vergi önerisi!


Geri Dön