27 / 04 / 2024

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte gayrimenkul sahibi milyonlarca kişi emlak vergisinin ne zaman ödeneceğini merakla takip ediyor. Peki emlak vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak vergisi 2022 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi ödemesini kimler yapacak? İşte ayrıntılar...



Her yıl iki taksit olarak ödenen kira gelir vergisi taşınmaz sahibi olan vatandaşların yatırmakla yükümlü olduğu ödeme çeşididir. Belirli bir tutarı geçen gayrimenkullerin kira gelirleri konut sahibi tarafından beyan edilmeli. Kira gelir beyanı vermek zorunludur ve sahip olunan mülk senelik kazanılan gelir hesaplamayı da yakından etkiliyor. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ BAŞLADI MI?

Her sene düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de ödenemesi yapılabiliyor. Söz konusu ödeme yapılırken, belediyelerden tahsis edilen beyanname dolduruluyor.

Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisinin ilk taksitlendirmesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise Kasım ayında yapılıyor.

Emlak vergisinin mükellefi; bina,arsa ve arazinin sahibi, varsa intifa hakkı kullananlar, her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef sayılıyorlar. Konut sahibi olanlar emlak vergisini sene içinde 2 taksit olarak ödemesini gerçekleştirebiliyor. Peki kira gelir vergisi ödemesini kimler yapmaz? Birden fazla konut vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi son ödeme tarihi ne zaman? İşte yanıtı...


Geri Dön