23 / 04 / 2024

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte gayrimenkul sahibi milyonlarca kişi emlak vergisinin ne zaman ödeneceğini merakla takip ediyor. Peki emlak vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak vergisi 2022 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi ödemesini kimler yapacak? İşte ayrıntılar...



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Resmen başladı!

KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ YAPMAZ?

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleridir. Geçtiğimiz yıl için mesken kira gelirlerinin 7.000 TL'si, bu yıl için ise 9.500 TL'si gelir vergisinden istisnadır. Söz konusu tutarın altında kalan mesken kira gelirleri için senelik gelir vergisi beyannamesi verilmez. Beyana tabi geliri sadece kira geliri olan mükelleflerden, bir takvim senesi içinde elde ettiği konut kira geliri geçen yıl için belirlenen istisna tutarı olan 7.000 TL'yi aşanlar beyanname verecek. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart'ın birinci gününden son günü akşamına kadar beyanname verilmesi şartı oluyor.

Konut kira geliri elde eden mülk sahiplerinin senelik olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmesi halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına, beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

BİRDEN FAZLA KONUT VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması durumunda ise; bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde her bir ortak istisnadan ayrı ayrı faydalanabilir. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ SON TARİHİ NE ZAMAN?

Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri için verilen süre 31 Mayıs Salı günü bitiyor. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihine kadar gerçekleştirilecek.

Brent yükseldi! Benzin ve motorine zam üstüne zam mı geliyor? Opet, Petrol Ofisi, BP ve Shell 7 Mayıs fiyat listesi!

Altın fiyatlarında hafta sonu hareketliliği! Gram altın ne kadar? Çeyrek altın kaç lira? 7 Mayıs 2022 altın fiyatları

Zamlı asgari ücretin miktarı belli oldu! Bakın kaç lira fark edecek?


Geri Dön