19 / 04 / 2024

Milyonlarca kiracı diken üstünde! 

Milyonlarca kiracı diken üstünde! 

Mega kent İstanbul'da artan ev kiraları mevcut kiracıları da tedirgin ediyor. Peki kiracıların hakları neler?



Mega kent İstanbul, Egenin incisi İzmir, başkent  Ankara  gibi büyük şehirlerde kira fiyatları tavan yaptı. Hürriyet'ten Barış Özkan'ın haberine göre, mega kent İstanbul'un belirli bölgelerinde 2 bin 500 Türk Lirası konutların kiraları 5 bin TL'ye çıktı. Uzmanlar dönüşüm bölgelerinde konut sahiplerinin ikamet ettikleri semtlerde kalmak istemesinin yaşanan kiralık ev sıkıntısında en önemli etken olduğunu söylüyor.

Yükselen kira bedelleri kiracıları da tedirgin ediyor. Peki kiracıların hakları neler?

Milyonlarca kiracı diken üstünde! 

KİRA SÖZLEŞMESİ UZAR MI?

Avukat Cenk Söbe konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk Borçlar Kanunu’na göre gayrimenkul kira sözleşmelerinin süre bitiminde aksine yazılı bir anlaşma yapılmadıkça 1 sene süreyle kendiliğinden uzadığını dile getirdi.

Hem konutu kiralayanın hem de gayrimenkul sahibinin tahliye konusunda anlaşmasıyla kontratın sona ereceğini kaydeden Avukat Cenk Söbe, "Aksi halde kontrat 1 yıl daha uzar. Bu sürekli olarak devam eder. Kiraya verenin ancak kira bedelinin ödenmemesi, taşınmazın kira amacı dışında kullanılması, alt kira yasağı varsa alt kiraya verilmesi (Kiracının kiraladığı taşınmazını başka bir kiracıya vermesi), ya da genel ahlak kurallarına aykırılıktan kiracıyı çıkarma hakkı vardır." dedi.

Kiraya verenin keyfi şekilde tahliye talep edemeyeceğini dile getiren Cenk Söbe, "Ev sahipleri kanuni zam oranı dışında bir zam talep edemez. Ancak kira başlangıç tarihinden itibaren 5 yıl sonra emsallere uygun kira bedelinin belirlenmesi için kira tespit davası açabilir." dedi.

Milyonlarca kiracı diken üstünde! 

ÇIKARMA HAKKI NE ZAMAN DOĞAR?

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

"Yasaya göre kontrat bitiminden 3 ay önce tahliye talebinde bulunulması ve haklı sebep gösterilmesi gerekiyor. İki şartın bir arada sunulması lazım. Ya kendisi ya da birinci derece yakınlarının kullanması gerekiyor. Konut el değiştirse dahi yeni ev sahibi kontrat bitiminden 3 ay önce yazılı bildirim yapmadıysa eğer yine kiracı evden çıkmaz. 

Ev sahipleri 10 yıllık kiracılarına kontrat süresinin dolmasından 3 ay önce yazılı bildirim yaparsa kiracının konuttan çıkması gerekiyor. Çıkmadığı takdirde ev sahibi mahkeme yoluyla tahliye kararı çıkartabilir. Her kira ödemesinde mutlaka banka dekontuna hangi ayın ödemesinin yapıldığı yazılması gerekiyor. Kiracı ödemelerini iki ay üst üste geciktirirse ev sahibine tahliye hakkı doğar. Bu nedenle hangi ayın ödemelerinin yapıldığı mutlaka yazılmalı."


Geri Dön