26 / 04 / 2024

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

Bina, arsa, arazi ya da iş yeri gibi taşınmaz mal varlıklarından alınan emlak vergisi ödemeleri için tarihler belli oldu. Peki Emlak vergisi ödemeleri ne zaman sona eriyor? Emlak vergisi nasıl ödenir? İşte tüm merak edilenler...



Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri tamamlandı. İlk taksidi mayıs ayında ödeyen emlak vergisi mükellefleri ikinci taksit ise kasım ayı itibariyle ödeyecek.

Milli Gazete'de yer alan habere göre; 2019 yılında satın aldığı evin 2020 yılı vergisini alıcı ödemek zorunda, 2020 yılında satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait oluyor. Çünkü 2020'de ev alan kişiler, 2021 yılından sonra emlak vergisi mükellefi oluyor. 

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Emlak vergisi tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit şeklinde ödenebiliyor.

İlk taksit; 01 Mart-31 Mayıs

İkinci taksit; 01-30 Kasım

EMLAK VERGİSİ GECİKTİRİLİRSE NE OLUR?

Emlak vergisi açıklanan tarihlerde ödemeyenler için aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? 

* Emlak vergisi ödemeleri için belediyelerden alınacak beyannamelerin doldurulması gerekiyor.

* Beyannamenin yanında tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin de olması şartı bulunuyor.

* Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarasının bildirilmesi gerekiyor.

* Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına havale/eft yapılabiliyor.

* Emlak vergisi ödemesi e-Devlet'ten de yapılabiliyor.

* e-Devlet'ten güncel emlak vergisi borcunuzu sorgulayabilir, ödemeniz gereken miktarı öğrenebiliyor ve ödemeler tamamlanabiliyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEKTEN MUAF OLANLAR

Diğer taraftan geliri olmadığı tespit edilen kişiler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimlerin brüt 200 metrekareyi aşmamak şartıyla sahip oldukları evler için emlak vergisi ödemiyor. 

Emlak vergisi mükelleflerine müjde!

Emlak vergisi ödeme 2020!


Geri Dön