19 / 04 / 2024

Mimar Sunay Erdem projesiyle Seul'de finale kaldı!

Mimar Sunay Erdem projesiyle Seul'de finale kaldı!

Seul Belediyesi'nin başlattığı uluslararası yarışmada ünlü Türk Peyzaj Mimarı Sunay Erdem'in projesi finale kalmayı başardı.



Tarımın dünyada önem kazanmasıyla birlikte dünya çapında halka tarımı sevdirmek ve öğretmek amacıyla Botanik Park'ların bir kısmında tarımı anlatan, öğreten bir alana yer verilmeye başlandı. Ayrılan alanın tarımı en iyi anlatacak fikri bulmak için dünya çapındaki mimarlara yarışma düzenlendi. Seul Belediyesi'nin başlattığı uluslararası yarışmada ünlü Türk Peyzaj Mimarı Sunay Erdem'in projesi finalde yer aldı.

Yarışmaya Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen peyzaj mimarlarından Sunay Erdem de katıldı. Projesini tv100 .com'a anlatan ünlü mimar Erdem yaptığı açıklamada 'Dev bir Botanik Parkı'nda küçücük bir alanda tarımı nasıl anlatırım diye günlerce uzun uzun düşündüm. Sonra kendi kendime dedim ki, tarımın başlangıç noktası tohum, herşey tohumla başlıyor. Tarımın temeli tohum aslında. Yarışmada ayrılan alana yakın çiçek şeklinde bir sera yapılmış, fikir buradan gelişti. Çiçek bu tohumdan oluştu, sonra da bütün Botanik Park bu tohumdan gelişti. Parkın tüm yaya, bisiklet ve koşu yolları, tohumdan filizlenen yollar şeklinde biçimlendi. Botanik Park'ın da tüm ağaçları ve çiçekleri bu tohumun meyveleri oldu. Aslında bu tohum Seul Botanik Park'ını ortaya çıkaran tohum oldu. Şehirde yaşayan tüm insanlara tarımı en güzel tohum ile anlatabileceğimi düşündüm. Belki çok popülist bir fikir gibi gözüküyor olabilir, ama hedef tüm Seul halkına tarımı sevdirmek, büyüğünden küçüğüne en basit şekilde anlatabilmeliyim diye düşündüm' şeklinde konuştu.

Sunay Erdem'in son birkaç yıldır tarım üzerinde geliştirdiği ve ödül alan projeleri arasında, Lüleburgaz'ın Tarlapol olarak adlandırdığı ve birincilik kazandığı ulusal yarışma projesi ile New York'ta yer alan Central Park için geliştirdiği tarımsal Central Park konseptli fikri de finale kalan projeler arasında yer aldı.


Geri Dön