23 / 04 / 2024

Mimarlar Odası Saraçoğlu Mahallesi için Mehmet Nuri Ersoy'la görüştü!

Mimarlar Odası Saraçoğlu Mahallesi için Mehmet Nuri Ersoy'la görüştü!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu Mahallesi'nde yapımına başlanan imar projesinin durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ile görüştü. Ersoy’un Saraçoğlu’nda yürütülen mevzuatı savunduğunu, ortada bir sıkıntı olmadığını söylediğini belirtti. 



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi başta olmak üzere çok sayıda mimarlık örgütü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde yapımına başlanan imar projesinin durdurulması için adımlar atıyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi ve kentsel sit alanlarından biri olan Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılmak istenen projeyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile yapılan görüşmeleri anlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, diyalog ortamının yaratılmaya çalışıldığını vurguladı. 

CANDAN: KORUMA KURULUNUN PROJEYE KOYDUĞU ŞERHLERİN ÖNE ÇIKMASI GEREKİR

Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan, Kültür Bakanlığı’na, Çankaya Belediye Başkanlığı’ndan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kadar birçok sayıda kurumdan randevu istediklerine dikkat çeken Candan, “Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile mimarlık örgütleri temsilcileri olarak görüşme gerçekleştirdik. Taşdelen ile yapılan görüşme diyaloğa açıktı, meslek odalarıyla birlikte süreci takip etmek istediğini dile getirdi. Kamuoyunda konuşulan ruhsat verme olayında yanlış anlaşıldıklarını, ruhsat vermek zorunda olduklarını söyledi. Burada belediyenin koruma kurulunun da projeye ilişkin koyduğu şerhlerin öne çıkartılması gerekiyor. Saraçoğlu Mahallesi’nde yok edilmek istenenin onu hikayesi olduğu, binaların dış görünüşünü koruyarak dekor haline getirilmesinin, içinin değiştirilmesinin, özgünlüğünü bozulmasının yaratacağı sorunlar ortaya koyulmalı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de Saraçoğlu sessizliğini bozmasını ve kentin en önemli kentsel sit alanına sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Candan, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile görüşmelerini de şöyle anlattı: 

“Kültür Bakanı ile de görüştük. Bakana, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki koruma kurulu kararlarının, yürüyen uygulamaların 660, 670 Koruma Kurulu’nun ilke kararlarına, 2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu, telif hakları konusunda sıkıntı yaşandığını anlattık. Ayrıca UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi gerekli bir alanın parçacık bir şekilde ele alınarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin önünde engel teşkil ettiğini ifade ettik. Toplantıya 6 bürokratı katıldı. Bakan, ‘Biz mevzuat içinde süreci yürütüyoruz, ortada sıkıntılı bir durum yok, koruma kurulu olaya müdahale ediyor’ dedi. Telif hakları konusunda ise oldukça ilginç bir yaklaşım içindeydi: ‘Telif hakkında ne yapacaklar? Para isterler; parası verilir biter bunu da hazırlayanlar dikkate almıştır’ dedi. Bakanla bir diyalog ortamından çok, mevzuata göre yapılanları kendi açılarından anlattıkları bir ortam vardı. Kamu yararına aykırı yaptıkları uygulamalardan kaynaklı açtığımız davalardan rahatsızlıklarını dile getirdiler. Biz de kamu yararına aykırı uygulamalarına devam ettikleri ve ortak aklı inşa etmeye çalışmadıkları sürece, Anayasa’nın verdiği hukuksal süreçlere başvurmaya devam edeceğimizi ifade ettik.”

SARAÇOĞLU’NDA RESTORASYON PROJESİNE UYGUN MÜDAHALELER YOK

Görüşmelere katılan Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER) Başkanı Müge Bahçeci ise şu açıklamalarda bulundu:

“Çankaya Belediye Başkanı görüşmemizde bundan sonraki süreçte izleyici olacaklarını ve olayı takip edeceklerini, şeffaf ve katılımcı olacaklarını söyledi. Bakanla da kurumlar arası iş birliğine dikkat çektik. Saraçoğlu’nda bir restorasyon projesine uygun müdahaleler olmadığını söyledik ve bu müdahalelerin hangi karalara göre yapıldığını sorguladık. Bakan ‘Biz yönetmelik neyse onu yaparız yönetmeliklerin üstüne çıkamayacağız’ dedi.  Böyle hassas bir alanda bile yönetmeliğin gereği neyse onu yaparız, paylaşamayız ama siz gidip bunu Büyükşehir Belediyesi’nden ve Çankaya Belediyesi’nden isteyebilirsiniz denildi. Bu bizim uzlaşı ve şeffaflık arayışımıza ters düşebilir ama ben yine de de umudumu yitirmek istemiyorum.”

Emlak Konut GYO Saraçoğlu projesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

Ankara Saraçoğlu Mahallesi projesi için 106 kuruluştan tepki!


Geri Dön