26 / 04 / 2024

Saraçoğlu Mahallesi için mutabakat sağlandı!

Saraçoğlu Mahallesi için mutabakat sağlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başkentin merkezinde, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan Saraçoğlu Mahallesi için konunun taraflarını bir araya getirdi. Saraçoğlu Mahallesi için mutabakat sağlandı...



Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara'nın ilk toplu konut projelerinden olan Saraçoğlu Mahallesi'nin durumunu görüşmek üzere konunun taraflarının katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın başkanlığındaki toplantıya,  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan ile heyeti katıldı.


Toplantıda konuşan Bayraktar, Cumhuriyet'in ilk yapılarından Saraçoğlu evlerinin artık ikamet özelliğinin kalmadığını belirterek, mahallenin, Ankara'nın tarihi ve antik kimliğini ön plana çıkarması gerektiğini ifade etti.


-"Burayı yıkmayacağız"


Bayraktar, mahallenin, halkın kullanımına açılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:


"Kamuoyunda yıkacağız gibi bir algı var. Biz burayı yıkmayacağız. Burası sit alanı. Bizim için Selçuklu ve Osmanlı'daki kazanımlarımız ne kadar önemliyse Ankara Saraçoğlu Evleri de o kadar önemli. Burası bizim Cumhuriyetimizin merkezi. Cumhuriyetimizin ilk örneklerinden. Burayı ihya edelim. Saraçoğlu, tarihi kimliği bozulmadan pırıl pırıl bir yer haline gelsin. Amerika ve Avusturalya'da bu şekilde örnekler var. Ankara'nın marka değerini artıracak dünyaya örnek bir proje çıkaralım."


Projenin Mimarlar Odası ve Ankara Ticaret Odası ile ortak yapılmasının gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, alanın tahsisinin yapılmasıyla işlerin daha da hızlanacağını bildirdi.


 Bayraktar, Bakanlar Kurulunun ilan ettiği riskli alan kararının, Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsatarak, "Mahkemenin verdiği karar çok sert değil. Kararı inceliyor, eksikleri gidermek için gerekli çalışmaları yapıyoruz" ifadesini kullandı.


-"Kızılay çöküntü alan haline geldi"


Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan da Kızılay'ın kent merkezinin çöküntü alanı haline geldiğini ve başkentin can damarı Kızılay'ın eski değerini kaybettiğini belirtti.


Saraçoğlu Mahallesi için proje fikir yarışmaları düzenlediklerini hatırlatan Hakkan, "Cumhuriyet döneminin en önemli kazanımların bir tanesi. İlk toplu konut alanı. Lojman olarak kullanımdan öte Ankara'ya değer katması gerekiyor" görüşünü ifade etti.


AA


Geri Dön