25 / 04 / 2024

Miras hukuku evlat edinme!

Miras hukuku evlat edinme!

Miras hukuku evlat edinme konusunda evlat edinilen çocuklar, kan hısmı olan diğer çocuklar gibi mirastan eşit oranda pay alabiliyorlar. Ancak, evlat edinen kişinin hısım ve akrabaları evlat edinilene mirasçı olamıyor...




Miras hukuku evlat edinme!


Miras hukukuna göre evlat edinilen çocuğunda, diğer kan bağı olan çocuklar gibi miras hakkı oluyor. Miras hukuku evlat edinme konusunda evlat edinilen çocuk, kan hısmı olan diğer çocukları gibi mirastan eşit oranda pay alabiliyor. Ancak, evlat edinen kişinin hısım ve akrabaları evlat edinilene mirasçı olamıyor. Buna göre evlat edinilen çocuk mirasçı olabiliyor.


Evlatlık hem kendisini evlat edinenin ve hem de kendi kan hısımlarının yasal mirasçısı oluyor. Evlatlık ilişkisi tarafların sağlığında karşılıklı anlaşma yoluyla kaldırılabileceği gibi, anlaşmazlık halinde evlatlık ilişkisinin kaldırılması davasının açılması gerekiyor. Taraflardan biri ölmüş ise, haklı gerekçelerle bu davayı tarafların yasal mirasçıları da açabiliyorlar.


Ayrıca, miras hukuku evlat edinme konusunda evlat edinilen çocuğun; evlatlık olarak alındığı aile dışında; kendi öz ailesinden de mirasçılık hakları saklı bulunuyor.


Buna karşın yine evlatlık edinilen çocuğun mirastan faydalanmama durumu da bulunuyor. Örneğin, evlat edinilen çocuk evlatlık şartlarını yerini getirmiyorsa, diğer mirasçılar bu konuda yasal girişimde bulunabiliyor. Yapılan incelemeler sonucunda usulsüzlüğün tespit edilmesi halinde evlatlık edinilen söz konusu mirastan faydalanamazken, bu hak diğer hak sahipleri arasında paylaştırılıyor.



Tapu hisse devri!
Mirasın açılması nedir?
Miras sebebiyle istihkak davası!
Miras hukuku tanımı!
Miras mal paylaşımı!
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda eşin payı!
Miras hukukunda evlatlık!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön