20 / 04 / 2024

Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!

Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!

Miras hukukunda eşe düşen pay hukukunu Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesi düzenliyor. Kanuna göre sağ kalan eşin miras alabilmesi için miras bırakanın ölümü anında evli olmaları gerekiyor...




Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!


Sağ kalan eşin miras alması için, miras bırakanın ölümü anında onunla evlilik bağının mevcut olması bu bağın miras bırakanın ölümü anında sona ermiş olmaması gerekiyor. Boşanmış eş miras alamıyor. Ancak, sadece Boşanma Davası açılmış olması da mirasa engel değildir. Boşanma Davası kesinleşmeden eşlerden biri ölse, sağ kalan eş yine mirasçı oluyor. Çünkü Boşanma vasi ölümle düşüyor. Ancak boşanma sebebi cana kast ise bu eşin mirasçılığına engel oluyor. Ayrılık kararından dolayı ayrı yaşadıkları dönem içinde ölen eşe, diğeri mirasçı oluyor. 


Miras hukukunda eşe düşen pay hukukunda, ölen eşinin malvarlığı üzerinde birbirinden farklı 2 temel hakkı bulunuyor. Eşler arasında Yasal Rejim olan Edinilmiş Mallara, Katılma Rejimi varsa, katılma alacağı ve değer artış payı alacağını diğer mirasçılardan talep hakkı doğuyor. Her eş veya mirasçıları, sözleşmeyle başka bir esas belirlememişlerse, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olunuyor. 


Eşlerden birinin ölümü halinde mirasın içinde ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine mülkiyet tanınmasını isteyebiliyor. Ölen eşin kişisel malları üzerinde ve Edinilmiş Mallar Rejiminden Ölen eşe düşen artık değer Tereke olacağı için, mirasçı eşin bunlar üzerinde miras payı da bulunuyor. Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre miras bırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olabiliyor:


Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku...


- Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birini alıyor. I. Zümre mirasçılarına da dörtte üç hisse kalıyor.  

- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısını alıyor. II. Zümre mirasçılarına da diğer yarısı kalıyor. 

- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçünü alıyor. Derece başları ve çocuklarına dörtte bir hisse kalıyor. Bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalıyor.



Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?
Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
Miras hukukunun konusu!
Tapu miras!
Miras paylaşımı!
Miras hukukunda mahfuz hisse!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön