18 / 04 / 2024

Miras hukukunda hibe!

Miras hukukunda hibe!

Miras hukukunda hibe sözleşmesinin temelinde bağışlananı zenginleştirme ve bağışlayanın malvarlığından belirli değer ya da değerlerin çıkması bulunuyor. Bağışlama sözleşmesi iki taraflı düzenlenen bir akit oluyor...




Miras hukukunda hibe!


Miras hukukunda hibe bağışlama anlamına geliyor. Bunun için bağışlayanın sağlığında tek taraflı olarak malvarlığında tasarrufta bulunmak için bağışlananı zenginleştirdiği bir sözleşme düzenlemesi gerekiyor. Türk Borçlar Kanunu 285.maddesinde bağışlama sözleşmesinin tanımı yapılıyor. Bu tanıma göre; “Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlar arası sonuç doğurmak üzere malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.”şeklinde düzenleniyor. Kanunun tanımından anlaşılacağı üzere bağışlama sözleşmesinin temelinde bağışlananı zenginleştirme ve bağışlayanın malvarlığından belirli değer ya da değerlerin çıkması bulunuyor.


Bağışlayan kendi malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunduktan sonra fakirleşmekte, bağışlanan malvarlığına değer girdiğinden dolayı zenginleşmektedir. Zenginleşme ve fakirleşme arasında uygun bağışlama sebebi kurulduğu zaman bağışlama sözleşmesi meydana gelmiş oluyor. Zenginleşme ve fakirleşme arasında uygun sebep kurulmadığı zaman; yani bağışlayan aslında bağışlama yapmak istemediği halde bağışlananın malvarlığını zenginleştirdiği takdirde, aradaki sebep bağışlama sebebi olmadığından dolayı sebepsiz zenginleşme teşkil eder ve bu durumda Borçlar Kanunu Genel Hükümler de düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.


Miras hukukunda hibe çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin; bir taşınır malın zilyetliğinin verilmesi, taşınmazın tapuda tescil edilmesi, borçtan ibra edilmesi, fakirleşmenin önlenmesi gibi durumlar bağışlama iradesine örnek olarak gösterilebilir.


Bağışlayanın henüz malvarlığına dahil olmayan ancak ilerde dahil olması ihtimali yüksek olan hak ve alacaklar için bağışlama iradesinden söz edilemez. Çünkü miras hukukunda bağışlama iradesi mevcut malvarlığında bulunan unsurlar üzerinde tasarruf yetkisini kapsıyor. Miras hukukunda hibe iradesi ancak malvarlığında mevcut olan hak ve alacaklar üzerinde kullanılıyor. 



Miras hukuku vasiyetname!
Miras hukuku zümre sistemi!
Miras hukukunda intifa hakkı!
Miras paylaşımında anlaşmazlık!
Miras sözleşmesi kuralları!
Miras paylaşımında annenin hakkı!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön