17 / 04 / 2024

Miras intikalinde tapu harcı 2015!

Miras intikalinde tapu harcı 2015!

Miras, elbirliği halinde intikal edildiği gibi, paylı mülkiyet olarak da intikal edilebiliyor. Peki, miras intikal işlemleri nasıl yapılır? Miras intikalinde tapu harcı 2015 ne kadar?



Miras intikalinde tapu harcı 2015!

Miras, elbirliği halinde intikal edildiği gibi, paylı mülkiyet olarak da intikal edilebiliyor. İntikal işlemini tüm mirasçıların birlikte değil de; bir tek mirasçının intikal işlemini yapması halinde iştirak halinde mülkiyet söz konusu oluyor.


Paylı intikal ise; Mahkemeden alınmış veraset belgesi ile malikin adına kayıtlı taşınmaz malın, kanuni mirasçıları adına kanuni miras payları oranında hissedarlık esasına göre intikal yoluyla tescili işlemidir.


Mirasın doğrudan doğruya paylı mülkiyet (hissedarlık) esasına göre tescili için tüm mirasçıların veya yetkili vekillerinin iştirak halini (elbirliğini) bozduklarına dair istemi olması veya bu yönde bir mahkeme kararı getirilmesi gerekir. 


Gerekli belgeler:

1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


2) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


4) Veraset belgesinin aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği,


5) Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği,


6) Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği.


Miras intikalinde tapu harcı 2015 ne kadar?

2015 yılı miras intikalin tapu harcı bedelleri şu şekilde;

- Taşınmaz malların ve sınırlı ayni hakların, intikalinde alınmamak kaydıyla, bağışlanmasından rücularda ve vasiyetlerin infazında veya piyango ve ikramiye suretiyle iktisabında kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


- Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden(Binde 68,31)



2015 yılı miras vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön