25 / 04 / 2024

Tapu harcı 2015!

Tapu harcı 2015!

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Devir işleminde, belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. İşte tapu harcı 2015..



Tapu harcı 2015!

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Devir işleminde, gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harçlarının da ödenmesi gerekiyor.


Taşınmaz malların alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz mal için 2 bin TL ödenmesi gerekiyor. 


Bu bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor. 


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı aşağıda sıralanan yetkili bankalar tarafından ödenebiliyor;


Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar..

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu harçları rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön