26 / 04 / 2024

Miras kalan dubleks ev nasıl paylaşılır?

Miras kalan dubleks ev nasıl paylaşılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Miras kalan dubleks ev nasıl paylaşılır?'konulu sorusunu yanıtladı. 



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Miras kalan dubleks ev  nasıl paylaşılır?''konulu sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

Babamla ortak dubleks ev aldık. Tapuda 1/2 onun 1/2 benim görünüyor. Bu durumda anne ve babanın vefatı durumunda evin yarısı benim diğer yarısı da kardeşimle bana miras olarak mı düşer? Yani böyle bir durumda benim hakkım korunur mu? ● S.D.

Okuyucum evde 1/2 hisseye sahip. Sorusu, diğer hisseye sahip babanın veya hissesi olmayan annenin vefatı halinde mülkiyet durumunun ne olacağı. Annenin evde hissesi yok, öyleyse annenin vefatı halinde hisselerde ve mülkiyet durumunda değişiklik olmayacak.

Babanın vefatı halinde ise mirasçılara miras olarak evin 1/2 hissesi kalacak. Yani okuyucum hem evin yarı hissesine sahip olacak hem de babaya ait 1/2 hisseden kendisine düşen miras payına sahip olacak. Aile tablosunu bilmediğim için kendisine düşecek miras payını hesaplayamıyorum.

Ancak bir gerçek var ki payı büyüyecek. Babanın vefatında anne hayattaysa babaya ait 1/2 hissenin dörtte biri anneye, 3/4’ü evlatlara kalacak. Babanın vefatında anne hayatta değilse babaya ait 1/2 hissenin tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılacak.

Yani okuyucumun korktuğu gibi hisse kaybı diye bir olay yaşanmayacak, tam tersi her durumda payı artacak. Hakkının korunmaması diye bir şey söz konusu olmayacak.

Ancak soruda söz konusu yapılmamasına rağmen şayet kendisine ait 1/2 pay, baba tarafından bağışlanmış ise kardeşlerin bir hukuki müdahalesinden söz edilebilir ama soru içinde böyle bir durumdan söz edilmediği için detaya girmiyorum.


Geri Dön