19 / 04 / 2024

Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?

Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?

Miras; ölen kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, miras paylaşımı nasıl hesaplanır?



Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?

Miras; ölen kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaideler olarak tanımlanıyor. 


Bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları miras olarak ifade ediliyor.  Genel olarak mirasçılara geçen malvarlığına “tereke” deniyor. 


Ölen kişinin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyet bulunmuyorsa yapılması gerekenler şöyle.Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.  Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında mal paylaşımı yapılıyor. Peki, miras paylaşımı nasıl hesaplanır?


Vefat eden kimse vasiyetname bırakmışsa bu hesaplamlarda farklı yollar devreye giriyor. Mirasçıların bazılarının saklı payları olabiliyor. Bütün hesap ona göre yeniden yapılıyor. Miras hesaplaması ile ilgili hususlara Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Madde 499


Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur


-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Eş ölünce önce mallar ikiye bölünüyor, yarısını eş alıyor.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkı olarak kabul ediliyor. Bu pay miras hakkı kabul edilmiyor. Eş malın 1/4'ü alıyor, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılıyor. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır.


Miras taksimine itiraz!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön