24 / 04 / 2024

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Anneme miras kaldı. Bazı yerlerin kullanımı için aralarında sözleşme imzaladılar fakat bu tüm mirasın paylaşımı şeklinde olmadı. Şimdilerde anneme en kötü yeri vermeye çalışıyorlar. Bu nasıl engellenir? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  Annemler yedi kardeş. Anne ve babalarından miras kaldı. Bazı yerlerin kullanımı için aralarında sözleşme imzaladılar ancak bu tüm mirasın paylaşımı şeklinde olmadı. Şimdilerde tümünü paylaşıp anneme en kötü yeri vermeye çalışıyorlar. Bunu engellemek için ne yapmalıyız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Annemler yedi kardeş. Anne ve babalarından miras kaldı. Bazı yerlerin kullanımı için aralarında sözleşme imzaladılar ancak bu tüm mirasın paylaşımı şeklinde olmadı. Şimdilerde tümünü paylaşıp anneme en kötü yeri vermeye çalışıyorlar. Bunu engellemek için ne yapmalıyız? ● E.Ö.

★ ★ ★ ★ ★

Miras kaldığında mirasçılar terekedeki mallara iştirak halinde yani elbirliği mülkiyeti olarak ortak olur. Elbirliği mülkiyetinde, terekedeki mallara tüm mirasçılar maliktir ama malvarlığında ne varsa mirasçıların hepsi buna birlikte maliktir, paylaşım yoktur, hisseler o mallar üzerinde belirlenmemiştir.

Belirlenmesi için elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi lazımdır. Okuyucumun durumuna bakınca, görüyorum ki miras olarak kalan mallar halen elbirliği mülkiyeti şeklinde. Mirasçılar da evlat olduğu için hepsinin miras payı eşit. Böyle bir durumda paylaşıma gidilip iyi yerleri birilerinin alması, kötü yerleri sessiz kalana vermek elbette haksızlıktır.

Bunun için ya anlaşarak haklı ve adil bir biçimde paylaşım yapılmalı veya mahkemeye başvurup mirasın taksimi taleple dava açılmalıdır. Böyle bir davada mahkeme bilirkişi tayin ederek mirasın eşit paylaşımı için rapor alır ve adil bir bölüştürme yapar. Okuyucumun annesinin yapacağı da budur.

Şayet adil paylaşım teklif edilmiyorsa mahkemeden mirasın taksimi talebinde bulunmalıdır. Yoksa bir süresi yoktur, miras olarak kalan mallar elbirliği mülkiyeti ile kullanılmaya devam edilir. Bu da elbette tercih edilen bir şey değildir.


Geri Dön