27 / 04 / 2024

Miras reddi işlemleri!

Miras reddi işlemleri!

Malvarlığını çok aşacak düzeyde borca sahip bir yakınınızın vefat etmesi ve söz konusu borcun size miras olarak kalması halinde miras reddi hakkına sahip oluyorsunuz. Söz konusu miras reddi işlemleri için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Miras reddi işlemleri!

Miras reddi işlemleri, vefat eden bir kimseden geriye malvarlığını çok aşacak düzeyde borç bırakması halinde, yasal mirasçıların bunu kabul etmemesi durumunda söz konusu oluyor. Peki reddi miras işlemi nasıl yapılıyor, mirasın reddi için gereken süre nedir, sorularınızın yanıtını miras reddi işlemleri arasında bulacaksınız.


Söz konusu işlem ile ilgili ilk olarak reddi miras işlemleri için belirlenen sürenin aşılmaması gerekiyor. Sürenin aşımı halinde kalan miras, mirasçılar tarafından kabul edilmiş sayılıyor. Peki miras reddi süresi ne kadardır?


Miras reddi süresi ile ilgili husus Türk Medeni Kanununda yer aldığı üzere 3 ay olarak belirtiliyor. Bu süre zarfı içinde mirasçıların mirası reddetmek için Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.


Söz konusu süre, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten itibaren başlıyor. Mirasın reddi işlemleri için mahkemeye yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunulabiliyor.


Reddi miras için Sulh Hukuk Mahkemelerine yazılı olarak beyanda bulunacaklar için miras reddi işlemleri örneği...


Miras reddi dilekçe örneği..


……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE


 


DAVACI:


DAVALI:


KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.




AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 


HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 


…/…/…

Davacı



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön