19 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi başladı!

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi başladı!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız olarak intikal etmesi durumunda miras vergisi ödeniyor. Veraset ve İntikal Vergisi'nin ilk taksit ödemeleri bu ay itibariyle başladı. 



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi halinde her yıl düzenli olarak miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesiyle miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesi bu vergi alınıyor.

Vergisini ödemeyene ceza

Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit olarak ödeniyor. Veraset ve İntikal Vergisi 1. taksit dönemi Haziran ayında başladı. Veraset ve İntikal Vergisi'ni ödemeyenlere cezai işlem uygulanacak. 

2020 istisna tutarları 

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanıyor.

Vergide 2020 tarifesi

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi başladı!

Beyanname verme süreleri

- Ölüm Türkiye'de gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde;

- Ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi şartı aranıyor.

5 soruda miras vergisi 2020!


Geri Dön